Jste vymrzlí ze sjezdovky? Zahřejte se alpskými specialitami
I když nás letošní zimu příliš netrápí závěje, chumelenice a zledovatělé chodníky a silnice, když budete venku dlouho, možná dostanete chuť na nějaké hřejivé, syté domácí jídlo. A co se k tomu účelu hodí víc než pokrmy vzniklé ve vysokých horách?
Alpská kuchyně je dnes velmi vyhledávaná, používá totiž kvalitní suroviny, je prostá, ale skvěle zasytí a její speciality můžeme směle označit za comfort food.
Mléko a sýry
Obyvatelé Alp se vždy živili především chovem dobytka – krav, ovcí a koz. Vždyť řada z nás si Alpy spojuje se stračenami pasoucími se na travnatých kopcích. Některá plemena turu, která se v Alpách dodnes chovají (jako např. simentálský skot nebo tyrolský šedý skot), vznikla už někdy na přelomu našeho letopočtu, o alpském mléku se dokonce ve svých knihách zmiňují římští autoři Plinius starší a Strabo.
Díky bylinám, které dobytek v Alpách spásá, má jeho mléko nezaměnitelnou chuť a vůni – čím výše v horách se zvířata pasou, tím širší škálu bylin mají k dispozici a tím aromatičtější dávají mléko. Totéž se týká sýrů, kterých zná alpská kuchyně nespočet druhů – výroba sýrů totiž byla nejlepším způsobem, jak využít hojnosti mléka v létě a mléko uchovat i pro zimní období, kdy byl potravy nedostatek. Vyrábí se nejen přírodní sýry, ale také ochucené bylinkami a kořením či sýry uzené, každá oblast má své vyhlášené druhy.
Masné výrobky
V Alpách nebylo výjimkou, že v létě horalé nechali svá stáda pást se na kopcích nepřetržitě i tři měsíce. Týkalo se to nejen krav, koz a ovcí, ale někdy také prasat. Maso těchto zvířat pak obohacovalo lidem jídelníček. A pro zajištění delší trvanlivosti se maso hojně sušilo a udilo. Mnoho masných výrobků (tyrolský špek, jihotyrolský špek, sušené maso z Wallis) dnes nese chráněné zeměpisné označení.
Recepty
Bramborový salát s houbami
-
600 g malých červených brambor
-
180 g čerstvých nebo nakládaných lesních hub
-
50 g másla
-
300 ml zeleninového vývaru
-
50 ml bílého vinného octa
-
1 kedluben
-
3 jarní cibulky
-
1 lžička dijonské hořčice
-
Hrst čerstvé petržele a kopru
-
Sůl
-
Pepř
Brambory omyjeme a i se slupkou uvaříme v osolené vodě. Houby očistíme, pokrájíme na větší kusy a osmažíme na másle. Kedluben oloupeme, rozčtvrtíme a každou čtvrtku nakrájíme na tenké plátky, jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Bílé části cibulky dáme společně s kedlubnem do mísy, zeleninový vývar přivedeme k varu a zmíněnou zeleninu jím přelijeme, necháme 10 minut odstát. Vinný ocet promícháme s hořčicí, solí a pepřem a přilijeme do mísy, přidáme nadrobno nasekanou petržel a kopr, zelené části jarních cibulek a houby. Zchladlé vařené brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a přidáme k zelenině. Vše dobře promícháme a podáváme.
Zapečená sýrová polévka
-
250 g sýru Vacherin Mont d’Or nebo camembertu
-
200 g starého (ale ne zcela ztvrdlého) bílého pečiva
-
85 g sušené šunky
-
1 l hovězího vývaru
-
2 fenykly
-
2 lžíce sádla
-
1 lžička sušeného oregana
-
Hrst čerstvé petržele
-
Sůl
-
Pepř
Na rozpálené pánvi na lžíci sádla osmažíme na kostičky nakrájenou sušenou šunku a také kostičky bílého pečiva. Fenykly rozkrojíme napůl a nakrájíme na tenké plátky, petržel nadrobno nasekáme. Fenykl restujeme na zbylém sádle, poté přidáme petrželku, šunku a promícháme, odstavíme z plotny. Ze sýra odkrojíme kůrku a dáme stranou. Do hlubokých zapékacích misek dáme vrstvu šunkové směsi, na ni opečené pečivo a část těsta sýra. Hovězí vývar přivedeme k varu, osolíme, opepříme a rozdělíme do misek, navrch dáme zbytek sýra. Misky vložíme do vyhřáté trouby a pod grilem na 240°C zapékáme 7 až 10 minut, poté polévku posypeme petrželkou a podáváme.
Bramborové polštářky se zelím
Na bramborové polštářky:
-
500 g brambor
-
500 g másla nebo sádla
-
110 g semoliny, příp. hladké pšeničné mouky
-
2 vaječné žloutky
-
Sůl
Na zelí:
-
1 hlávka bílého zelí
-
1 zelené jablko
-
2 cibule
-
200 ml jablečné šťávy nebo džusu
-
4 lžíce sádla
-
Sůl
-
Pepř
Nejprve si připravíme zelí – jablko i cibule oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky, v hrnci si rozehřejeme sádlo a jablko s cibulí necháme zesklovatět, potom je zalijeme jablečnou šťávou a 450 ml vody. Přidáme najemno nakrouhané zelí, osolíme, opepříme a pod pokličkou na mírném ohni vaříme 60 až 90 minut. Nyní si začneme připravovat bramborové polštářky – brambory i se slupkou uvaříme v osolené vodě, tu poté slijeme a brambory necháme v hrnci zchladnout natolik, aby bylo možné s nimi dále pracovat. Ještě teplé brambory oloupeme, prolisujeme v lisu na brambory či najemno nastrouháme a smícháme s vaječnými žloutky, moukou a solí. Vypracujeme hladké těsto, které vyválíme na 5 mm silný plát a rádýlkem rozkrájíme na čtverce o hraně asi 5 cm. Sádlo nebo máslo dobře rozehřejeme v hrnci a bramborové čtverečky v něm dozlatova osmažíme. Podáváme s připraveným zelím.
Slaný koláč se sýrem Gruyère
-
250 g sýru Gruyère, příp. raclette nebo ementálu
-
50 g másla
-
500 g suchých fazolí, čočky, cizrny či hrachu
-
1 pórek
-
2 vejce
-
4 rozválená listová těsta
-
200 ml smetany na vaření (12%)
-
1 lžíce olivového oleje
-
špetka muškátového oříšku
-
sůl
-
pepř
Připravíme si čtyři koláčové formy vhodné velikosti, vymažeme je máslem, do každé vložíme plát listového těsta, vytvarujeme ho, aby kopírovalo tvar formy, a zařízneme okraje. Těsto propícháme na několika místech vidličkou, do forem vložíme pečicí papír a nasypeme suché luštěniny, koláče předpečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 8 minut. Mezitím si pórek nakrájíme na tenká kolečka a orestujeme na olivovém oleji. Smetanu na vaření prošleháme s celými vejci, přidáme nastrouhaný sýr, sůl, pepř a muškátový oříšek. Předpečené koláče vyjmeme z trouby, vyjmeme z nich luštěniny a pečicí papír, posypeme je orestovaným pórkem a zalijeme smetanovou směsí. Koláče znovu vložíme do trouby a pečeme na stejnou teplotu ještě 20 minut. Koláče podáváme teplé nebo je necháme zchladnout a servírujeme zastudena.
Dýňové placičky s candátem
-
800 g dýně hokaido nebo máslové dýně
-
400 g filetu z candáta nebo jiné bělomasé ryby
-
2 jarní cibulky
-
2 lžíce oleje
-
4 lžíce másla
-
šťáva z ¼ citronu
-
sůl
-
pepř
Dýni omyjeme (máslovou oloupeme), rozkrojíme na čtvrtiny a vydlabeme semínka a vlákna. Smícháme citronovou šťávu s olejem, ochutíme solí a pepřem, touto marinádou potřeme dýni a na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme asi 20 minut na 200 °C. Filety z candáta zbavíme kůže a kostí a ostrým nožem je nasekáme na malé kousky. Polovinu množství dýně nakrájíme na drobné kostičky, smícháme s candátem a dobře osolíme, mísu s touto směsí zakryjeme potravinovou folií a uložíme na 30 až 60 minut do lednice. Jarní cibulky rozkrojíme podélně na poloviny a nakrájíme na tenké plátky. V pánvi rozehřejeme lžíci másla a cibulku na ní orestujeme, necháme zchladnout. Přidáme k vychlazené rybě a dýni, vypracujeme pospolitou hmotu a tvarujeme 12 placiček (je dobré si navlhčit ruce, hmota se pak tolik nelepí). Rozehřejeme si 3 lžíce másla a všechny placičky postupně z obou stran osmažíme (dohromady asi 6 – 8 minut). Mezitím si v jiné pánvi rozehřejeme zbývající lžíci másla a orestujeme na ní zbylou dýni pokrájenou na velké kostky. Placičky podáváme ještě horké spolu s restovanou dýní, můžeme přidat pikantní hořčici nebo dip ze zakysané smetany ochucené citronem a estragonem.
Pstruh s bramborovými tolárky
-
500 g filetu ze pstruha nebo jiné bělomasé ryby
-
500 g malých červených brambor
-
6 lžic olivového oleje
-
1 bio citron
-
3 stroužky česneku
-
sůl
-
pepř
Brambory dobře omyjeme, ale neloupeme, nakrájíme je na tenká kolečka, rozložíme na plech s pečicím papírem, pokapeme 4 lžícemi olivového oleje, osolíme a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 20 – 30 minut dokřupava, v průběhu pečení tolárky otočíme. Citron dobře omyjeme, rozkrojíme napůl, jednu polovinu rozkrojíme na čtvrtiny a z druhé ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Česnek oloupeme, utřeme a smícháme s citronovou šťávou a kůrou, přidáme špetku soli a pepře. Rybí filety zbavíme kostí a kůže, pokud ji nemáme rádi. Filety svisle krájíme na nudličky široké asi 4 cm a obalíme je v citronovo-česnekové směsi. V pánvi rozehřejeme zbytek olivového oleje a pstruha restujeme asi 4 až 6 minut, v průběhu ho otočíme. Podáváme s pečenými bramborovými tolárky a měsíčky citronu k pokapání.