Upéct chleba není věda
Nedávno jsme uveřejnili článek o tom, co dělat se starým pečivem. Dnes se zaměříme na to, jak si ve vaší kuchyni můžete upéct vlastní voňavé čerstvé pečivo, tedy konkrétně chléb. Možná si říkáte, proč péct chléb doma, když si ho za pár korun můžete koupit v obchodě. Jakmile ale ochutnáte ten domácí, už nebudete chtít jiný!
Chléb je základní potravinou, která v rozličných podobách tvoří základ jídelníčku obyvatel celého světa. Někde se jí žitné kváskové chleby, jinde bílé toustové, na některých místech bodují nekvašené chleby a pozadu nezůstávají ani chlebové placky.
Chléb a jeho výživové i duchovní hodnoty
Všechny druhy chleba obsahují mouku, která je zdrojem sacharidů. Ty dodají energii, nikoliv však tu, která ihned zmizí, ale takovou, která trvá třeba celé dopoledne. Žitné chleby mají oproti pšeničným vyšší obsah vlákniny a aminokyselin, ještě hodnotnější jsou celozrnné chleby se semínky, jáhlami, vločkami apod. Chléb má ale také duchovní hodnotu – pro křesťany je chléb přeměněnýmtělem Krista. I v židovství má chléb (konkrétně nekvašené macesy) zvláštní místo, věřící si jím připomínají útěk Izraelitů z Egypta.
Kvásek vyžaduje péči
Upéct poctivý kvasový chléb není nijak těžké. Potřebujete k tomu ale dobrý žitný kvas, který si nejdříve musíte vypěstovat. A to není vůbec jednoduché, mikroorganismy musí mít správné podmínky, musíte je dobře krmit, a i tak se může stát, že se kvas nepovede a budete muset začínat nanovo. Naštěstí existuje projekt Pečem pecen, díky němuž lze získat kvas od jiného domácího pekaře. To ale neznamená, že budete péct chleba bez práce – i o starší a stabilní kvásek je nezbytné se správně starat. Navíc je třeba péct alespoň jednou týdně. Pokud z jakéhokoliv důvodu není kváskový chléb pro vás to pravé, ještě to neznamená, že si domácí chléb nemůžete dopřát.
Nechybí vám doma ošatka na kynutí chleba? Pokud, ano můžete si jí zakoupit v ověřeném eshopu www.vsenavareni.cz
Chléb bez kvásku
Velmi jednoduchá je výroba chlebů bez kvasu. Snadno upečete bílý nebo toustový chléb, místo kvásku potřebujete obyčejné droždí. Dokonce existují i recepty na nekynutý chléb s kypřicím práškem. To opravdu není žádná věda! A když vás obyčejný bílý chléb přestane bavit, zkuste hladkou pšeničnou mouku smíchat s celozrnnou, pohankovou, ovesnou, špaldovou, žitnou či jakoukoliv jinou. Do těsta také můžete přidat nejrůznější semínka a oříšky, pokrájená sušená rajčata, olivy, nasekané bylinky, orestovanou cibuli, škvarky, vločky chilli apod. Takové příchutě ani v tom nejlepším obchodě neseženete!
Recept na bezkvasový chléb
-
450 g mouky (chlebové, pšeničné hladké nebo jakékoliv jiné, případně jejich kombinace)
-
300 ml vody
-
1 kostka droždí (42 g)
-
1 lžička drceného kmínu
-
1 lžička soli
-
špetka cukru
Do menší misky nalijeme 100 ml vlažné (ne horké) vody, rozdrobíme droždí a přidáme špetku cukru, na teplém místě necháme vzejít kvásek. Ve větší míse smícháme mouku s kmínem, solí, zbytkem vody a kváskem. Promícháme, mělo by nám vzniknout lepkavé těsto. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme těsto kynout alespoň 4 hodiny, klidně i přes noc. Troubu nastavíme na 230°C, dáme do ní nahřát pekáček, do něhož poté vyklopíme těsto a nebo můžete využít speciální formu na chleba. To přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme půl hodiny. Poté povrch chleba potřeme vodou a nezakrytý pečeme ještě čtvrt hodiny. Posledních několik minut bedlivě pozorujeme, zda se nepřipéká. Hotový chléb necháme zchladnout a pak můžeme podávat. Spotřebujeme ho nejlépe do dvou dnů.