Zdravá vajíčka
Máte po Velikonocích plnou mísu vajíček? Nevadí! Vejce jsou totiž podle posledních testů zdravá a vykoledované nadělení se dá poměrně dobře využít k přípravě mnoha výborných lahůdek.
Po Velikonočním hodování je v mnoha domácnostech na tvrdo uvařených vajíček víc než dost. Ve většině případů nás čeká „vajíčkový týden“, kdy se z nich připravují pomazánky, přidávají se k studeným mísám s uzeninami a sýry nebo k zeleninovým salátům, případně do koprové omáčky.
Různé testy z posledních let prokázaly, že vajíčka jsou zdravá a tak se nastávající vajíčkové hody na našem zdraví nijak výrazně negativně neprojeví.
Vajíčka jsou zdravá!
Vajíčka byla ještě v nedávné době považována za nezdravou potravinu. Podle moderních testů jsou ale vejce naopak zdravá. Bílky jsou zdrojem kvalitních bílkovin, žloutky obsahují nenasycené mastné kyseliny, v tuku rozpustné vitamíny A, B1, B2, B3 a B6 a důležité minerální látky - například vápník, fosfor a hořčík. Negativem vajíček je cholesterol, ale ten je pouze ve žloutku a navíc vejce samy mají látky, které jeho vstřebávání brání. Vajíčka mohou konzumovat i lidé s vyšší hladinou cholesterolu v krvi, protože cholesterol v nich je díky omega-3 kyselinám zdraví neškodný. Bílky jsou také vhodné při redukčních dietách a pro diabetiky.
Podle většiny studií může člověk bez rizika konzumovat 5 až 10 vajec týdně. Pokud se naše strava skládá především z masa a tučnějších mléčných výrobků, měli bychom vajec jíst méně. Pokud je ale náš jídelníček především ze zeleniny a ovoce, klidně jich můžeme zkonzumovat i více. Vajíčka by měly jíst i děti, které jsou aktivní a vydávají větší množství energie. Ve vajíčkách obsažený cholesterol i tuk je vhodný pro růst, vývoj buněk i tvorbu některých hormonů.
Nejen velikonoční vajíčka několikrát jinak…
Vajíčka se servírují v různých úpravách k snídani a večeři, ale i svačině. Po Velikonocích je pravděpodobně nejvíce připravovaným pokrmem z vajec na tvrdo pomazánka. Vajec je dost, příprava nezabere mnoho času a dají se použít různé ingredience, které jsou právě ve spíži nebo chladničce. Jediné, co nelze příliš doporučit je majonéza…
Plněná vajíčka
Vajíčková pomazánka servírovaná v bílku
Suroviny
- 4 vejce na tvrdo
- 1 ks tavený sýr
- 1 ks cibule
- 1 lžíce hořčice
- 1 ks kyselá okurka
- 3 lžíce másla
- pepř
- sůl
Postup
Na tvrdo uvařená vajíčka oloupeme a rozpůlíme. Opatrně z nich vyjmeme žloutky. Oloupanou cibuli nasekáme najemno, okurku nakrájíme na velmi malé kousky nebo nastrouháme. Žloutky nastrouháme do misky s máslem, přidáme všechny ostatní připravené suroviny, vše promícháme do jemného krému a dochutíme pepřem a solí. Máslovým krémem naplníme poloviny bílků a podáváme se zeleným čerstvým salátem nebo různou jinou zeleninou.
Jednoduchá vajíčková pomazánka
Klasická pomazánka, u které je možné suroviny různě měnit
Suroviny
- 4 ks vajíčka vařená na tvrdo
- 200 gmásla
- 2 ks rajče
- 3 ks ředkvička
- pažitka
- sůl
- pepř
Postup
Na tvrdo uvařená vajíčka oloupeme a rozpůlíme na výšku od špičky . Vyjmeme žloutky a protřeme je sítem do misky s našlehaným máslem. Bílky a omytá rajčata nakrájíme na malé kostičky, ředkvičky nastrouháme a pažitku nasekáme najemno. Vše přidáme do misky s máslem a žloutky, důkladně promícháme, dochutíme pepřem a solí.
Smažená vajíčka s ostrou náplní
Vynikající úprava vajíček na tvrdo, vhodná i jako hlavní chod
Suroviny
- 4 ks vajíčka vařená na tvrdo
- 100 gostřejší uzeniny (čabajka, paprikový salám apod.)
- 1 lžíce másla
- mouka, syrové vajíčko a strouhanka na obalení
- olej na smažení
- sůl
Postup
Uvařená vajíčka oloupeme, příčně rozpůlíme a vyndáme z nich žloutky, které v misce rozetřeme s nakrájenou uzeninou a měkkým máslem. Směs osolíme a naplníme jí vnitřky vajíček tak, aby je bylo možné opět spojit k sobě. Připravená vajíčka obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance a pak je prudce osmahneme v rozpáleném oleji. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.