Čokoládová poleva

Kuchařská škola

Čokoládové polevy se používají poměrně často. Polev ze základem z čokolády je poměrně značné množství, můžete si vybírat podle jejich složení, chuti, konzistence i konečného vzhledu. Využít můžete také polevy profesionální, které jsou v současnosti už skutečně kvalitní.

Druhy čokoládovách polev a jejich příprava

Na přípravu polevy vždy ale používejte prvotřídní suroviny – především čokoládu a kakao.

Temperováním čokolády se zvýší lesk polevy.

Pokud se čokoládová poleva srazí, přidá se do ní lžíce horké vody a důkladně se promíchá.

Základní čokoládová poleva

Suroviny

  • 1 decilitr smetany ke šlehání
  • 100 gramů hořké čokolády nebo čokolády na vaření

Postup

Smetanu přivedete do varu a přidáte do ní na malé kousky rozlámanou čokoládu. Hrnec odstavíte ze sporáku a směs mícháte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nevznikne hladká poleva. Můžete využít i mixér.

Pokud je poleva tuhá, naředí se smetanou, řídká se snadno zahustí přidáním čokolády.

Čokoládová poleva z kakaa

Suroviny

  • 2 lžíce kakaa
  • 6 lžic cukru moučka
  • 2 lžíce másla nebo ztuženého tuku
  • 3 lžíce vody

Postup

Všechny suroviny smícháte v hrnci na vaření ve vodní lázni a pak je za stálého míchání zahříváte, dokud nevznikne hladká poleva.

Je také možné smíchat samostatně kakao a cukr a pak směs smíchat s rozpuštěným tukem.

Moučkový cukr je možné nahradit cukrem krupicovým.

Poleva poměrně rychle tuhne.

Vláčná čokoládová poleva z kakaa

Suroviny

  • 50 gramů másla
  • 10 gramů kakaa
  • 100 gramů cukru krupice
  • 1,25 decilitru vody

Postup

V misce utřete změklé máslo s kakaem. Dáte vařit vodu s cukrem a pak po částečném prochladnutí přidáváte postupně rozpuštěný cukr do kakaové směsi a mícháme. Když směs začíná na okrajích tuhnout, je vhodná na potahováním pečiva.

Čokoládová poleva se smetanou

Suroviny

  • 300 gramů tmavé čokolády
  • 5 lžic cukru
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání

Postup

V kastrůlku opatrně rozehřejete čokoládu, přimícháte do ní cukr a smetanu a vše necháte rychle a krátce za stálého míchání přejít varem.

Rychlá lesklá čokoládová poleva

Suroviny

  • 1 čokoláda na vaření
  • 1 ledové kaštany
  • 4 lžíce másla nebo ztuženého tuku

Postup

Čokoládu a ledové kaštany rozehřejete v hrnci na vaření ve vodní lázni a pak do směsi postupně přimícháte máslo nebo tuk až do požadované konzistence.

Poleva má velmi lesklý vzhled.

Lesklá vláčná čokoládová poleva

Suroviny

  • 125 gramů másla nebo Hery
  • 50 gramů ztuženého tuku
  • 100 gramů čokolády na vaření
  • 100 gramů cukru moučka
  • 1 decilitr mléka
  • 50 gramů kakaa

Postup

V hrnci ve vodní lázni rozpustíte tuky a pak k nim přimícháte ostatní ingredience. Směs pak důkladně rozmixujete mixérem nebo šlehačem, až je perfektně hladká a vláčná.

Poleva je vláčná a velmi lesklá, neláme se a dobře se krájí. Neroztéká se ani při pokojové teplotě, mohou se z ní vytvářet i různé dekorace a ozdoby.

Tuhá čokoládová poleva

Suroviny

  • 250 gramů 100% tuku
  • 200 gramů cukru moučka
  • 50 gramů kakaa
  • 1 lžíce Solamylu

Postup

Ve vodní lázni rozpustíte tuk a v misce smícháte ostatní suroviny. Vše důkladně v hrnci s rozpuštěným tukem promícháte a zahříváte za stálého míchání, dokud nevznikne hladká poleva.

Poleva je vhodná na potahování dortů a rolád i na cukroví, může se také nalít do formiček a nechat ztuhnout.

V chladu vydrží poměrně dlouho a může se vždy opět rozpustit a použít na potahování.

Čokoládová poleva s tukem

Suroviny

  • 100 gramů čokolády na vaření
  • 100 gramů ztuženého tuku
  • 1 lžíce oleje

Postup

Všechny suroviny se rozpustí a smíchají v hrnci na vaření ve vodní lázni.

Čokoládová poleva s kávou

Suroviny

  • 100 gramů másla
  • 100 gramů cukru moučka
  • 40 gramů kakaa
  • 2 polévkové lžíce Solamylu
  • 4 polévkové lžíce studené kávy

Postup

V hrnci na vaření ve vodní lázni rozpustíte tuk a do něj přidáte kakao, smíchané s cukrem a Solamylem. Vše důkladně promícháte a na závěr polevu dochutíte přimícháním kávy.

Polevu je možné později kávou naředit nebo naopak Solamylem zahustit. 

Tekutá čokoládová poleva na uskladnění

Suroviny

  • 200 gramů cukru krupice
  • 50 gramů kakaa holandského typu
  • 20 gramů kakaového nebo čokoládového pudinku
  • 2,5 decilitru vody
  • 2,5 decilitru mléka

Postup

Vodu přivedete do varu a pak v ní necháte rozpustit cukr. Kakao důkladně promícháte s pudinkovým práškem, směs rozmícháte v mléku a pak ji postupně přiléváte do vařící cukrové vody. Vše se nechá vařit za stálého míchání přibližně 5 minut do zhoustnutí.

Polevu je možné přelít do sklenic a po vychladnutí poměrně dlouho uskladnit v chladničce pro další použití.

Místo kakaa je možné použít čokoládu, v takovém případě se ale množství cukru snižuje na polovinu.

Do polevy můžete pro vylepšení chuti přidat kapku rumu nebo mandlovou trest.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.