Linecké těsto

Linecké těsto se nejvíce používá na typické vánoční cukroví. Pečou se z něj i různé marmeládou slepované zákusky, často polévané čokoládou. Příprava těsta i cukroví je jednoduchá, pečení netrvá dlouho.

Kuchařská škola

Linecké těsto je nejvíce využívané na vánoční cukroví. Kolečka, čtverečky, hvězdičky a mnoho dalších tvarů se podle fantazie slepují marmeládou a případně polévají čokoládovou nebo i jinou polevou.

Postup při přípravě lineckého těsta

Suroviny

Nejčastěji se základní suroviny míchají v poměru 7 : 14 : 21

  • 70 gramů moučkového cukru
  • 140 gramů másla
  • 210 gramů hladké mouky
  • 1 vaječný žloutek  
  • 7 gramů vanilkový cukr
  • citronová šťáva na dochucení

 Suroviny ale můžou mít i  jiný poměr a složení

  • 100 gramů moučkového cukru
  • 150 gramů másla
  • 350 gramů hladké mouky
  • 2 vaječné žloutky  
  • 10 gramů vanilkového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • citronová kůra na dochucení

Všechny suroviny by měly pře smícháním mít stejnou teplotu.

Zpracování těsta

Všechny suroviny v míse důkladně promícháme, těsto musí být velmi vláčné. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici alespoň 90 minut až dvě hodiny odpočinout.

Obrázek

Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na pláty o síle 2 až 3 milimetry, a z nich pak  vykrajovátky vytvoříme různé tvary - kolečka, čtverečky, hvězdičky atd., které rozložíme na vymazaný pečící plech nebo plech s pečicím papírem.

Pečení lineckého těsta

Cukroví na plechu vložíme do předehřáté trouby a pečeme v teplotě 150 °C přibližně 10 minut, až má narůžovělý povrch.  Pečení je velmi rychlé, od trouby bychom tedy neměli odcházet. Upečené cukroví necháme zvolna vychladnout.

Obrázek

Rady pro přípravu a pečení lineckého těsta

Cukr do lineckého těsta používáme jemný moučkový.

Z poloviny těsta vykrajujeme plné tvary jako základy, které namažeme marmeládou. V tvarech z druhé poloviny vykrájíme ještě otvory, aby byla vidět marmeláda, kterou cukroví slepujeme.

Cukroví můžeme na povrchu zdobit různými polevami.

Marmeláda na slepení může mít různou chuť, měla by ale v každém případě být spíše polotuhá. 

Upečené, slepené a ozdobené pečivo z lineckého těsta skladujeme v chladu a suchu.

Obrázek

Videorecept na tradiční cukroví z lineckého těsta

Linecké těsto je velmi jednoduché a cukroví z něj je velmi rychle upečené - při pečení proto neodcházejte od trouby. Fantazii při vykrajování se meze nekladou, ale horní část musí mít dostatek plochy pro marmeládu, kterou cukroví slepujeme. 

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.