Ovocné náplně
Náplně s ovocem se používají se na koláče, do závinů i šátečků, některé druhy také do kynutých buchet. Na větších kulatých koláčích se velmi často ovocná náplň – nejvíce jablečná nebo hrušková, kombinuje s náplní tvarohovou a makovou.
Kuchařská škola
Ovocné náplně se připravují z různých druhů ovoce, nejčastěji se používají používají jablka, meruňky, hrušky, švestky, rybíz, jahody, ale i borůvky nebo maliny.
Náplně s ovocem se používají se na koláče, do závinů i šátečků, některé druhy také do kynutých buchet. Na větších kulatých koláčích se velmi často ovocná náplň – nejvíce jablečná nebo hrušková, kombinuje s náplní tvarohovou a makovou.
Sladkost nebo kyselost náplně podle druhu použitého ovoce a jeho zralosti můžete ovlivnit přidáním cukru nebo naopak citrónové šťávy.
Nespotřebované ovocné náplně je možné zamrazit, po rozmrazení nezřídnou.
Základní jablková náplň
Suroviny
- 1 kilogram jablek
- 20 gramů másla
- 100 gramů cukru
- skořice
- citrónová šťáva
Postup
Jablka oloupete a nastrouháte na hrubém struhadle. V kastrůlku rozehřejete máslo a nastrouhaná jablka na něm s trochou skořice a cukru podusíte. Když směs zhoustne, odstavíte kastrůlek ze sporáku a podle chuti ji ještě upravíte přimícháním cukru a citrónové šťávy.
Jablková náplň s pudinkem
Suroviny
- 1,5 kilogramu jablek
- 1 skořicový cukr
- nastrouhaná citrónové kůry
- cukr moučka
- citrónová šťáva
- 1 pudink vanilkový
Postup
Oloupaná jablka zbavíte jádřinců, rozkrájíte je , podlijete v kastrůlku vodou a dusíte do měkka. Pak jablka prolisujete, přimícháte k nim cukr, citrónovou kůru i šťávu a směs dochutíte skořicovým cukrem. Pokud je náplň potřeba zahustit, použijete prášek vanilkového pudinku.
Rychlá hrušková náplň
Suroviny
- 0,7 litru hruškových povidel
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- cukr moučka
Postup
Okapané hrušky z kompotu dáte do mísy a přidáte k nim vanilkový a podle chuti moučkový cukr. Vše důkladně promícháte tak, aby vznikla jemná směs.
Švestková náplň
Suroviny
- 0,5 kilogramu švestek
- 10 dekagramů cukru moučka
- lžíce rumu
- mletá skořice
- citrónová šťáva
Postup
Švestky rozpůlíte, vypeckujete a necháte v kastrůlku podlité vodou povařit do měkka. Pak je propasírujete a smícháte s ostatními ingrediencemi.