Ovocné náplně

Náplně s ovocem se používají se na koláče, do závinů i šátečků, některé druhy také do kynutých buchet. Na větších kulatých koláčích se velmi často ovocná náplň – nejvíce jablečná nebo hrušková, kombinuje s náplní tvarohovou a makovou.

Kuchařská škola

Ovocné náplně se připravují z různých druhů ovoce, nejčastěji se používají používají jablka, meruňky, hrušky, švestky, rybíz, jahody, ale i borůvky nebo maliny.

Náplně s ovocem se používají se na koláče, do závinů i šátečků, některé druhy také do kynutých buchet. Na větších kulatých koláčích se velmi často ovocná náplň – nejvíce jablečná nebo hrušková, kombinuje s náplní tvarohovou a makovou.

Obrázek

Sladkost nebo kyselost náplně podle druhu použitého ovoce a jeho zralosti můžete ovlivnit přidáním cukru nebo naopak citrónové šťávy.

Nespotřebované ovocné náplně je možné zamrazit, po rozmrazení nezřídnou.

Základní jablková náplň

Suroviny

  • 1 kilogram jablek
  • 20 gramů másla   
  • 100 gramů cukru  
  • skořice
  • citrónová šťáva

Postup

Jablka oloupete a nastrouháte na hrubém struhadle. V kastrůlku rozehřejete máslo a nastrouhaná jablka na něm s trochou skořice a cukru podusíte. Když směs zhoustne, odstavíte kastrůlek ze sporáku a podle chuti ji ještě upravíte přimícháním cukru a citrónové šťávy.

Jablková náplň s pudinkem

Suroviny

  • 1,5 kilogramu jablek
  • 1 skořicový cukr
  • nastrouhaná citrónové kůry
  • cukr moučka
  • citrónová šťáva
  • 1 pudink vanilkový

Postup

Oloupaná jablka zbavíte jádřinců, rozkrájíte je , podlijete v kastrůlku vodou a dusíte do měkka. Pak jablka prolisujete, přimícháte k nim cukr, citrónovou kůru i šťávu a směs dochutíte skořicovým cukrem. Pokud je náplň potřeba zahustit, použijete prášek vanilkového pudinku.

Obrázek

Rychlá hrušková náplň

Suroviny

  • 0,7 litru hruškových povidel
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • cukr moučka

Postup

Okapané hrušky z kompotu dáte do mísy a přidáte k nim vanilkový a podle chuti moučkový cukr. Vše důkladně promícháte tak, aby vznikla jemná směs.

Švestková náplň

Suroviny

  • 0,5 kilogramu švestek
  • 10 dekagramů cukru moučka
  • lžíce rumu
  • mletá skořice
  • citrónová šťáva
  •  

Postup

Švestky rozpůlíte, vypeckujete a necháte v kastrůlku podlité vodou povařit do měkka. Pak je propasírujete a smícháte s ostatními ingrediencemi.  

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.