Chléb

Pečení domácího chleba není složité, s domácí pekárnou je dokonce velmi snadné. Vždy je ale potřeba dodržet recepturu a použít správné suroviny v předepsaném  množství. V případě použití domácí pekárny je také nutné zvolit vhodný program.

Kuchařská škola

Domácí pečení chlebanení žádný problém, pokud dodržíte předepsané množství surovin a postup. V případě použití domácí pekárny v podstatě stačí jen nasypat do pekárny  pečicí směs a nastavit program – vše ostatní už pekárna udělá sama. V některých případech je u pekáren možné změnit teplotu i čas.

Obrázek

Všeobecně platí, že při rychlejší příprava těsta nebo rychlejší pečení ve vyšší teplotě budete mít chléb hutnější a menší. Pokud porovnáte klasický chléb s chlebem z domácí pekárny, mají odlišný tvar a chléb z domácí pekárny je vlhčí, protože voda se v pekárně na rozdíl od pece nemůže odpařit.

Chléb je samozřejmě možné péct i v klasické troubě, ale tento způsob je poněkud náročnější a upečení trvá většinou delší dobu. Výhodou je, že se tak dají upéct i tzv. nekynuté chleby, kterých příprava je podstatně rychlejší.

Obrázek  

Základní suroviny k pečení chleba

Mouka

Nejvíce se používá hladká pšeničná mouka, jedna třetina se může nahradit pšeničnou celozrnnou moukou. Pšeničná mouka vzhledem k vyššímu obsahu lepku dobře kyne.

Domácí chléb je ale možné upéct i z mouky žitné, ovesné nebo pohankové, často se míchají s částí pšeničné.

Voda

Voda musí vždy být vlažná, malou část je možné nahradit smetanou, jogurtem, kefírem nebo lžící oleje. V některých receptech se používá například nastrouhaná mrkev, nasekané ořechy, krájená cibulka a další ingredience, v těchto případech je vždy potřeba část vody ubrat.

Vodu do mouky přilévejte postupně, protože každá mouka je jinak vlhká a její nasákavost je různá. Postupně je dobré vodu přidávat i do hotových směsí na přípravu chleba, v návodu nebo receptu je totiž většinou uvedeno větší množství, než je skutečně potřeba.

Droždí

Pokud s domácím pečením chleba začínáte, zvolte jednodušší možnost – droždí. Můžete si ho koupit i do zásoby a zamrazit ho. Před přípravou těsta se nechá ve vlažné vodě tzv. omladit. Droždí se pak rozdrobí do vody, rozmíchá s polovinou lžičky krupicového cukru a na teplém místě pak z něj necháte vzejít kvásek.

Pokud preferujete zdravou výživu, můžete si připravit žitný kvásek, ale je to poněkud složitější proces, než když použijete droždí.

Sůl, kmín a další ingredience
Do mouky se přidává ještě sůl a drcený kmín – na 0,5 kilogramu mouky stačí lžička obou těchto ingrediencí. 

Mimo soli a kmínu je chléb možné ještě dochutit například lžičkou sušeného mletého česneku, semínky slunečnice nebo lnu, hrubě sekanými ořechy, ovesnými vločkami, zelenou sekanou natí petrželky, pažitkou, jemně nasekanou cibulkou nebo třeba i nastrouhanou mrkví.

Obrázek

Videorecept - Italský chléb Focaccia

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.