Slané sušenky

Doma upečené slané sušenky jsou velmi levné a s jejich pečením si poradí opravdu každý. Z jednoho těsta je možné připravit mnoho druhů v různých tvarech i příchutích.

Kuchařská škola

Slané sušenky si můžete upéct i doma a není to skutečně složité ani časově náročné a drahé. Slané sušenky jsou vynikající chutnou alternativou sladkého pečiva a hodí se pro každou běžnou i slavnostní příležitost.

Slané sušenky se dají připravit skutečně velmi rychle a z několika základních surovin, ale i tak jsou velmi chutné.

Obrázek  

Základní recept na slané sušenky

Suroviny na tři pečící plechy sušenek

  • 0,5 kilogramu hladké nebo polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 250 gramů tuku na pečení
  • 3 lžíce mléka
  • lžička soli
  • 1 kypřící prášek do pečiva

Ingredience na posyp

  • sůl
  • mák
  • semínka
  • koření podle chuti  

Postup

V míse smícháte mouku, sůl a kypřící prášek do pečiva. Pak přidáte jedno celé vajíčko, jeden žloutek a tuk a vypracujete těsto.

Pokud se mouka s tukem drobí, přidejte po troškách mléko. Mléka by ale mělo být co nejméně, aby sušenky byly maximálně křehké.

Vypracované těsto je možné ihned použít k výrobě sušenek, ale mnohem lépe se s ním bude dál pracovat, když ho dáte v mikrotenovém sáčku na hodinu do chladničky. 

Těsto je možné rozdělit na několik částí a každou samostatně ochutit například mletou paprikou, kari nebo chilli kořením, drceným kmínem, nemletým mákem… Část těsta si ponechte neochucenou. Pokud chcete jen jednu chuť, je nejlepší dochucující přísadu rozmíchat hned na začátku do mouky.

Těsto rozválíte na pomoučené pracovní ploše na co nejtenčí placku, protože kypřicí prášek sušenky při pečení nafoukne. Povrch těsta je možné upravit například rádýlkem a vytvořit na něm různé reliéfy. Sušenky se vykrajují klasickými vykrajovátky, můžete použít třeba i skleničky, případně jen nožem vykrájet různé geometrické tvary – čtverce, obdélníky, trojúhelníky apod.

Vykrojené sušenky je možné nechat bez zdobení a jen je potřít bílkem – sušenka bude po upečení lesklá. Na bílek je ale samozřejmě možné nasypat nemletý mák, semínka a další ingerence. Výhodné je potřít bílkem a posypat celou placku těsta a pak teprve vykrajovat sušenky. Pozor! Sušenky nikdy nesypte solí, protože by zvhly.

Připravené sušenky rozložte na plech s pečicím papírem a dejte péct na přibližně 10 minut do trouby, předehřáté na 200° Celsia. Upečené sušenky mají na povrchu zlatavou barvu.

Obrázek

Servírování a uskladnění slaných sušenek

Slané sušenky je možné servírovat už po mírném vychladnutí, mohou se ale i uskladnit. Sušenky z neochuceného a bílkem potřeného slaného těsta se mohou použít pro přípravu vynikajících chuťovek. Stačí je mírně potřít nějakou domácí pomazánkou a pak podle chuti, dostupných surovin a fantazie ozdobit.

Pro uskladnění jsou nejvhodnější dobře uzavíratelné dózy, v kterých vydrží minimálně týden v perfektním stavu. I mírně ztvrdlé ale zůstanou křehké.

Videorecept - Francouzské kořeněné sušenky

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.