Sušenky - recepty

Domácí výroba není složitá ani finančně náročná. Potřebné suroviny jsou dnes běžně k dostání a mnoho jich máte trvale doma. Receptů existuje velké množství, vybrali jsme pro vás jednoduché základní i speciální, které ale určitě zvládnete také.  


Kuchařská škola

Máslové oříškové sušenky

Suroviny

  • 370 gramů hladké mouky
  • 250 gramů másla
  • 120 gramů cukru
  • 150 gramů oříšků – lískové nebo vlašské
  • 1 vaječný žloutek

Postup

Oříšky alespoň na 30 minut namočte a pak jemně nasekejte nebo umelte. V míse smíchejte všechny suroviny a vypracujte vláčné těsto. To rozválejte na placku o síle přibližně 3 milimetry a rádýlkem z něj nakrájejte sušenky. Můžete použít i vykrajovátka na cukroví. Sušenky dejte na plech s pečicím papírem a pečte je v troubě, předehřáté na 200° Celsia přibližně 10 minut. Upečené mají zlatavou barvu.

Sušenky je možné ještě vlahé obalit v moučkovém cukru, který je možné ochutit například skořicí nebo muškátovým oříškem.

Sušenky vydrží v uzavřené dóze až 4 týdny, v chladném prostředí i dva měsíce. Proležením jsou chutnější.

Kakaové domácí sušenky

Obrázek

Suroviny

  • 100 gramů hladké mouky
  • 100 gramů cukru moučka
  • 50 gramů kakaa
  • 1 hrst ovesných vloček
  • 1 hrst sekaných vlašských ořechů
  • 1 hrst sekaných mandlí
  • 1 vejce
  • 100 gramů másla
  • půl lžičky prášku do pečiva

Postup

V míse smícháte mouku, cukr, kakao, ovesné vločky, mandle a ořechy, pak přidáte vejce i rozpuštěné máslo a vypracujete vláčné těsto, do kterého na konci přimícháte ještě prášek do pečiva.

Na plechu s pečícím papírem vytvoříte z těsta malé kopečky a sušenky dáte péct na přibližně 10 až 15 minut do trouby, předehřáté na 180° Celsia.

Upečené sušenky jsou poměrně měkké a v tomto stavu vydrží minimálně měsíc.

Palets bretons

Obrázek

Suroviny

  • 150 gramů cukru krupice
  • 4 vaječné žloutky
  • 150 gramů másla
  • 250 gramů hladké mouky
  • 10 gramů kypřícího prášku do pečiva
  • půl lžičky soli – mořské nebo Fleur de sel
  • případně i bylinky podle chuti

Postup

Vaječné žloutky ušleháte s cukrem, pak přidáte změklé máslo a mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a případně i bylinkami a vypracujete vláčné těsto. Z těsta vytvoříte válečky s průměrem přibližně 2 centimetry a dáte je alespoň na šest hodin do chladničky.

Z válečků těsta nakrájíte kolečka silná maximálně půl centimetru a naskládáte je na pečicí papír rozprostřený na plechu. Sušenky se pečou v troubě, předehřáté na 170° Celsia 15 až 20 minut. Upečený mají zlatavou barvou a máslové aroma, jsou velmi kypré.

Arašídové cookies

Obrázek

Suroviny

  • 225 gramů másla
  • 200 gramů arašídového másla
  • 220 gramů třtinového cukru.
  • tři vejce
  • 250 gramů hladké mouky
  • lžička jedlé sody
  • sůl

Postup

Do velké mísy dáte obě změklá másla, přidáte k nim cukr a vajíčka a vše důkladně promícháte. K směsi přisypete hladkou mouku, kávovou lžičku jedlé sody a špetku soli a vypracujete těsto.

Z těsta vytvoříte malé kuličky, které rozložíte na plech s pečícím papírem. Kuličky dejte péct na přibližně 10 minut do trouby, rozehřáté na 200 až 220° Celsia, při pečení se roztečou a mají tvar malých bochánků. Jsou velmi křehké a manipulovat se s nimi může až po úplném vychladnutí.

Místo originálního arašídového másla je možné použít máslo, do kterého přimícháte namleté arašídy.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.