Základní krém
Upečené dortové korpusy se velmi často potahují různými cukrářskými hmotami, marcipánem a fondánem. V těchto případech by se na korpus měla nanést vrstva základního krému, který zajistí dokonalý konečný vzhled dortu.
Kuchařská škola
Základní máslový krém má velký vliv na konečný vzhled, ale i trvanlivost dortu, protože odděluje náplň od potahu a vyhlazuje povrch upečeného korpusu.
Oddělení náplně dortu od potahu
Pod potahovací hmotu, fondán i marcipán je možné použít každý korpus a dort naplnit krémem i ovocem. Pokud jste do náplně zvolili šťavnaté druhy ovoce, musíte zajistit, aby se ovocná šťáva, plody a ani případná šlehačka nedostaly do styku s potahovací hmotou, marcipánem nebo fondánem - a to zaručuje máslový krém.
Nejdříve si připravte máslový krém – může to být například vyšlehané máslo s moučkovým cukrem, pudinkový máslový krém, máslový krém s čokoládou… ale vždy v něm musí převládat máslo. Náhražky másla nikdy nepoužívejte, nejsou vhodné ani chutí, ale ani svým složením.
Rozkrojte korpus a podél okraje udělejte z krému „zábranu“, která zajistí, že ovoce, šťáva nebo šlehačka zůstanou uvnitř.
Naplněný a sestavený dort pak lehce potřete připraveným máslovým krémem. Tím se zajistí, že ovoce ani šťáva se nedostanou k potahu dortu, a také že potah dortu bude na korpusu dobře držet, nebude se vysoušet a praskat.
Nanášení máslového krému a uhlazení povrchu dortu
Vrstva máslového krému pod potahovací hmotu, marcipán nebo fondán, by neměla být příliš silná.
Jak první se potírají a uhlazují boky korpusu, pak teprve horní část. Když je krém na dortu hladký, dejte korpus do lednice, aby krém ztuhnul. Přibližně po 30 minutách dort z lednice vyjměte a povrch ještě jednou uhlaďte.
Dort pak nechte v chladničce do druhého dne. Během této doby se perfektně rozleží vnitřní náplň a zároveň se dokonale zatáhne a ztuhne vrstva máslového krému, kterou pak snadno potáhnete.
Máslové krémy pod potahovací hmotu, marcipán nebo fondán
Máslo s moučkovým cukrem a vanilkou
Změklé máslo se důkladně vyšlehá s moučkovým cukrem a vanilkou. Na dort klasické velikosti s průměrem okolo 24 centimetrů stačí 250 gramů másla, množství cukru i vanilky zvolte podle své chuti.
Krém z másla a pudinku
Uvaříte si vanilkový pudink podle receptu, použijete ale poloviční množství mléka. Po úplném vychladnutí o hustého pudinku zašleháte změklé máslo a moučkový cukr.
Na klasický dort stačí 1 pudink s dalšími ingrediencemi podle návodu, 250 gramů másla a cukr podle chuti.