Základní krém

Upečené dortové korpusy se velmi často potahují různými cukrářskými hmotami, marcipánem a fondánem. V těchto případech by se na korpus měla nanést vrstva základního krému, který zajistí dokonalý konečný vzhled dortu.

Kuchařská škola

Základní máslový krém má velký vliv na konečný vzhled, ale i trvanlivost dortu, protože odděluje náplň od potahu a vyhlazuje povrch upečeného korpusu.

Oddělení náplně dortu od potahu

Pod potahovací hmotu, fondán i marcipán je možné použít každý korpus a dort naplnit krémem i ovocem.  Pokud jste do náplně zvolili šťavnaté druhy ovoce, musíte zajistit, aby se ovocná šťáva, plody a ani případná šlehačka nedostaly do styku s potahovací hmotou, marcipánem nebo fondánem - a to zaručuje máslový krém.

Nejdříve si připravte máslový krém – může to být například vyšlehané máslo s moučkovým cukrem, pudinkový máslový krém, máslový krém s čokoládou… ale vždy v něm musí převládat máslo. Náhražky másla nikdy nepoužívejte, nejsou vhodné ani chutí, ale ani svým složením.

Rozkrojte korpus a podél okraje udělejte z krému „zábranu“, která zajistí, že ovoce, šťáva nebo šlehačka zůstanou uvnitř.

Naplněný a sestavený dort pak lehce potřete připraveným máslovým krémem. Tím se zajistí, že ovoce ani šťáva se nedostanou k potahu dortu, a také že potah dortu bude na korpusu dobře držet, nebude se vysoušet a praskat.

Obrázek  

Nanášení máslového krému a uhlazení povrchu dortu

Vrstva máslového krému pod potahovací hmotu, marcipán nebo fondán, by neměla být příliš silná.

Jak první se potírají a uhlazují boky korpusu, pak teprve horní část. Když je krém na dortu hladký, dejte korpus do lednice, aby krém ztuhnul. Přibližně po 30 minutách dort z lednice vyjměte a povrch ještě jednou uhlaďte.

Dort pak nechte v chladničce do druhého dne. Během této doby se perfektně rozleží vnitřní náplň a zároveň se dokonale zatáhne a ztuhne vrstva máslového krému, kterou pak snadno potáhnete.

Máslové krémy pod potahovací hmotu, marcipán nebo fondán

Obrázek

Máslo s moučkovým cukrem a vanilkou

Změklé máslo se důkladně vyšlehá s moučkovým cukrem a vanilkou. Na dort klasické velikosti s průměrem okolo 24 centimetrů stačí 250 gramů másla, množství cukru i vanilky zvolte podle své chuti.

Krém z másla a pudinku

Uvaříte si vanilkový pudink podle receptu, použijete ale poloviční množství mléka. Po úplném vychladnutí o hustého pudinku zašleháte změklé máslo a moučkový cukr.

Na klasický dort stačí 1 pudink s dalšími ingrediencemi podle návodu, 250 gramů másla a cukr podle chuti.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.