Zmrzlina
Zmrzliny se v současné době vyrábí a prodávají v neuvěřitelném množství druhů i příchutí. Orientovat se v nich a vybrat opravdu kvalitní je někdy problém a jen podle hustoty a chuti se řídit nelze.
Kuchařská škola
Zmrzlina se připravuje z různých směsí smetany nebo mléka, případně vody, cukru, vajec, rostlinných tuků a různých dalších přísad. Přísady zásadně ovlivňují chuť a barvu, používají se například různé druhy ovoce, čokoláda nebo vanilka.
Podle obsahu mléčného tuku je zmrzlina mléčná nebo smetanová, ale vyrábí a prodává se i zmrzlina vodová a ovocná, nebo i s rostlinným tukem.
Domácí výroba zmrzliny je v poslední době stále častější. Mraznička je téměř v každé kuchyni, sehnat suroviny a různé formy na zmrzlinu a nanuky není žádný velký problém.
Druhy zmrzliny
Podle složení směsi se zmrzliny dělí do několika základních skupin. Rozhodujícím faktorem je množství a druh použitých tuků, případně podíl ovocných složek ve vodě. Za nejméně kvalitní je možné považovat zmrzlinu s rostlinným tukem, určitě nejvíce osvěžující je zmrzlina vodová a nejkvalitnější sorbet.
-
Mléčné zmrzliny – obsahují minimálně 2,5 procenta mléčného tuku a nesmí obsahovat tuk rostlinný
-
Smetanové zmrzliny – mají obsah minimálně 8 procent mléčného tuku a jsou zcela bez rostlinného tuku
-
Zmrzliny s rostlinným tukem – při výrobě se používá nejméně 5 % rostlinného tuku
-
Vodové zmrzliny – neobsahují žádný mléčný ani rostlinný tuk
-
Ovocné zmrzliny – vyrábí se z vody, která obsahuje nejméně 15 % ovocných složek a nesmí v ní být žádný tuk. V případě citrusových a exotických druhů ovoce je obsah ovocné složky snížen na minimálně 10 procent.
-
Sorbet – musí obsahovat alespoň 25 procent ovocných složek, u citrusů a exotického ovoce 15 procent, v žádném případě se nesmí přidávat tuk.