Zmrzlina

Zmrzliny se v současné době vyrábí a prodávají v neuvěřitelném množství druhů i příchutí. Orientovat se v nich a vybrat opravdu kvalitní je někdy problém a jen podle hustoty a chuti se řídit nelze.

Kuchařská škola

Zmrzlina  se připravuje z různých směsí smetany nebo mléka, případně vody, cukru, vajec, rostlinných tuků a různých dalších přísad. Přísady zásadně ovlivňují chuť a barvu, používají se například různé druhy ovoce, čokoláda nebo vanilka. 

Podle obsahu mléčného tuku je zmrzlina mléčná nebo smetanová, ale vyrábí a prodává se i zmrzlina vodová a ovocná, nebo i s rostlinným tukem.

Domácí výroba zmrzliny  je v poslední době stále častější. Mraznička je téměř v každé kuchyni, sehnat suroviny a různé formy na zmrzlinu a nanuky není žádný velký problém.

Obrázek

Druhy zmrzliny

Podle složení směsi se zmrzliny dělí do několika základních skupin. Rozhodujícím faktorem je množství a druh použitých tuků, případně podíl ovocných složek ve vodě. Za nejméně kvalitní je možné považovat zmrzlinu s rostlinným tukem, určitě nejvíce osvěžující je zmrzlina vodová a nejkvalitnější sorbet.

  • Mléčné zmrzliny – obsahují minimálně 2,5 procenta mléčného tuku a nesmí obsahovat tuk rostlinný

  • Smetanové zmrzliny – mají obsah minimálně 8 procent mléčného tuku a jsou zcela bez rostlinného tuku

  • Zmrzliny s rostlinným tukem – při výrobě se používá nejméně 5 % rostlinného tuku

  • Vodové zmrzliny – neobsahují žádný mléčný ani rostlinný tuk

  • Ovocné zmrzliny – vyrábí se z vody, která obsahuje nejméně 15 % ovocných složek a nesmí v ní být žádný tuk. V případě citrusových a exotických druhů ovoce je obsah ovocné složky snížen na minimálně 10 procent.

  • Sorbet – musí obsahovat alespoň 25 procent ovocných složek, u citrusů a exotického ovoce 15 procent, v žádném případě se nesmí přidávat tuk.

Videorecept - domácí mandlová zmrzlina


Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.