Domácí zmrzlina
Chcete mít kvalitní zmrzlinu a ještě k tomu podle své vlastní chuti? V tom případě si ji sami vyrobte! Je to rychlé a vůbec ne složité, vaše zmrzlina bude dokonce i zdravá!
Kuchařská škola
Výroba domácí zmrzliny je jednoduchá. Mimo surovin budete ještě potřebovat mixér a nějaké nádoby, vhodné k uložení do mrazničky, případně ideálně speciální formy na zmrzlinu nebo nanuky a samozřejmě ještě mrazák. Pokud nemáte mixér, může vám na začátek stačit pevná vidlička nebo šťouchadlo na brambory.
Domácí zmrzlina může být vodová, ovocná, smetanová, tvarohová… a je jen na vaší fantazii, jakou bude mít příchuť - vždy ale bude poctivá, bez chemických konzervantů, barviv a různých ochucovadel, bez ztužených tuků i přidané vody a vzduchu.
Recepty na domácí nanuky a zmrzliny
Rychlý ovocný nanuk
Podle chuti vybraný 100 % džus nalijete do forem a dáte zmrznout.
Rychlá ovocná zmrzlina
Ovoce - nejlépe jahody, broskve, meruňky - omyjete a nakrájíte na malé kousky, které promícháte s vanilkovým cukrem. Pak přimícháte trochu vody, směs rozmixujete na jemnou kaši, dáte do forem nebo misek a necháte zmrznout.
Zmrzlina z jahod a broskví
Suroviny:
- 200 g jahod
- 1 ks broskev
- 0,5 l broskvový džus
- 0,5 dl jahodový džus
Postup:
Broskev omyjete, rozpůlíte, vyjmete z ní pecku, dužninu oloupete, rozmixujete a promícháte s broskvovým džusem. Z jahod odstraníte stopky, plody omyjete, rozmixujete a propasírujete přes síto, pak promícháte s jahodovým džusem. Část broskvové a jahodové směsi smícháte a všechny tři směsi pak rozdělíte do forem a dáte zmrznout.
Čokoládová zmrzlina
Suroviny:
- 2,5 dl plnotučné mléko
- 120g cukr krupice
- 200 g čokoláda na vaření
- 0,5 l smetana na šlehání
- 1 lžička vanilkový cukr
Postup:
Čokoládu nastrouháte a promícháte s krupicovým a vanilkovým cukrem. Mléko přivedete do varu, přidáte nastrouhanou čokoládu s cukrem a mícháte, dokud se nerozpustí. Pak směs necháte vychladnout, přimícháte do ní smetanu a uložíte ji na hodinu do chladničky. Studenou zmrzlinovou směs pak přelijete do širší nerezové mísy nebo na plech, zakryjete ji mikroténovou fólií a dáte na 30 minut do mrazáku. Potom ji prošleháte a dáme znovu na hodinu mrazit. Prošlehání a zmrazení se opakuje celkem 3x. Čím více je zmrzlina prošlehaná, tím více bude krémovitá. Do zmrzliny je možné po 30 minutách posledního mražení přidat jemně nasekané ořechy, kousky ovoce nebo rozinky.
Jahodová zmrzlina s jogurtem
Suroviny:
- 250 g jahody
- 120 g jogurt bílý
- 2 lžičky vanilkový cukr
- 1 lžička citronová šťáva
Postup:
Z jahod odstraníte stopky, plody omyjete studenou vodou, rozmixujete a vmícháte do nich jogurt, cukr a citronovou šťávu. Směs nalijete do forem nebo misek a necháte v mrazáku zmrznout.
Ovocný jogurtový nanuk
Suroviny:
- 1 ks mango
- 2 kelímky jogurt bílý
- 1 balení vanilkový cukr
- 2 lžíce cukr krupice
- 1 lžíce citronová šťáva
Postup:
Mango oloupete, rozkrojíte, odstraníte z něj pecku, dužinu nakrájíte a rozmixujete s citronovou šťávou, lžící jogurtu a polovinou balíčku vanilkového cukru. Směsí naplníte do poloviny formy na nanuky a dáte je zmrazit.
Zbylý jogurt důkladně promícháte s krupicovým a zbývajícím vanilkovým cukrem. Z mrazničky vyndáte již zmražené nanuky, do forem přidáte připravený oslazený jogurt a dáte je znovu důkladně zmrznout.
Mango je možné nahradit i jiným ovocem – vhodné jsou meruňky, broskve nebo jahody, ale třeba i kiwi.
Nanuk z kiwi
Suroviny:
- 600 g kiwi
- 250 g cukr krupice
- 0,5 l voda
Postup:
Kiwi oloupete, rozmixujete a propasírujete přes síto. Cukr promícháte s vodou a ohříváme, dokud se zcela nerozpustí. Do cukrové vychladlé vody pak přimícháte propasírované kiwi, směsí naplníme nanukové formy a dáte je do mrazáku.
Domácí tvarohová zmrzlina
Suroviny:
- 250 g tvaroh
- 120 g zakysaná smetana
- 3 lžíce cukr moučkový
- 1 balení cukr vanilkový
- 100 g hořká čokoláda nebo karamel
Postup:
V misce důkladně mixérem smícháte tvaroh, zakysanou smetanu, moučkový a vanilkový cukr. Pokud použijete čokoládu, rozpustíte ji ve vodní lázni. Tvarohovou směs nalijete do misek, přelijete rozpuštěnou čokoládou nebo karamelem a misky vložíte do mrazáku.
Smetanová jahodová zmrzlina
Suroviny:
- 0,5 kg jahody
- 4 dl smetana na šlehání
- 200 g zahuštěné slazené mléko - Salko
- 2,5 lžíce cukr moučkový
Postup:
Z jahod odstraníte stopky, omyjete je a rozmixujete s moučkovým cukrem. Smetanu ušleháte a do šlehačky opatrně přimícháte zahuštěné slazené mléko. Do misek pak dáte vrstvu ovoce, na ni šlehačku se Salkem, pak opět ovoce a nahoru další šlehačku se Salkem. Misky vložíte na hodinu do mrazničky, potom směs můžete lehce promíchat a necháte ji zcela zmrazit. Promíchání směsi je možné vynechat, v takovém případě vzniknou barevné vrstvy.
Zmrzlina z černého piva
Až tuhle lahůdku z piva ochutnáte, jinou zmrzlinu už možná nikdy chtít nebudete!
Suroviny
- 2 hrnky plnotučného mléka
- 2 hrnky smetany na vaření
- 1 a půl hrnku krystalového cukru
- 8 vaječných žloutků
- 2 deci černého piva – ideálně Guiness
- 1 a půl lžičky instantní kávy
- přírodní vanilkový extrakt
- sůl
- hořká čokoláda
Postup
Nejdříve si připravíte pudink. V misce rozšleháte žloutky a polovinu cukru. Ve větším hrnci smícháte mléko, smetanu a druhou polovinu cukru, směs za občasného míchání přivedete do varu a pak ihned odstavíte ze sporáku. Pak část směsi z hrnce přelijete do misky k rozšlehaným vajíčkům – poměr by měl být 50:50 – a vše důkladně promícháte. Obsah misky přelijete k směsi do hrnce a vše za stálého míchání necháte přibližně 2 minuty vařit. Hustou směs přelijete do uzavíratelné misky a necháte ji 24 hodin chladit.
Příprava vlastní zmrzliny je snadnější. Kávu a pivo smícháte podle chuti s vanilkovým extraktem a mírně osolíte, pak vše důkladně nejlépe v mixéru promícháte, nalijete do misky a necháte zmrazit.
Servíruje v misce, do které nejdříve dáte pudink, na ni zmrzlinu a vše pak posypete malými kousky čokolády.
TIP: Můžete samozřejmě vynechat pudink a vyrobit si „jen“ pivní zmrzlinu nebo nanuky – s pudinkem ale její chuť mnohem víc vynikne.
Na domácí výrobu zmrzliny existuje mnoha dalších jednoduchých i složitějších receptů. Připravit si doma osvěžující a kvalitní zmrzlinu podle svých chutí dokáže opravdu každý!