Kuchařka jídel z kachního masa
Pečená kachna, knedlíky a červené zelí není jediná možnost, jak si kachnu připravit – existuje mnoho dalších možností. Vynikající je například kachna na pomerančích nebo kachní paštika, naše kuchařka na z kachního masa ale nabízí i jiná, skutečně velmi chutná, jídla.
Ostatní
Divoká kachna na víně
Kachnu očistíme, omyjeme, osolíme vně i uvnitř a protkneme proužky slaniny. Zbylou slaninu drobně nakrájíme, rozškvaříme, přidáme máslo a na tuku osmahneme cibuli a zeleninu nakrájenou na plátky. Na tento základ vložíme kachnu, přidáme koření a pečeme za častého polévání vypečenou šťávou. V průběhu pečení přidáme do šťávy plátky citrónu a rajčatový protlak. Jakmile je kachna upečená, vyjmeme ji a rozporcujeme. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme a povaříme. Na závěr přilijeme do šťávy víno, krátce povaříme a přecedíme. Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku. Jako přílohy podáváme jemné knedlíky nebo noky, bramborové krokety, brusinkový kompot nebo kompot míchaný.Celý receptPečená kachna
Očistíme kachnu a uvnitř i zvenčí osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Do břišní dutiny dáme majoránku. Předehřejeme na 200 stupňů troubu. Máslo dáme do pekáče a přidáme do něj kachnu. Kachnu položíme na prsíčka a trochu podlijeme, pekáč přikryjeme a dáme do trouby. Za občasného podlévání pečeme půl hodiny. Kachnu obrátíme na hřbet a za občasného podlévání šťávou i vodou pečeme. Sundáme poklici a kachnu stále poléváme a podléváme. Musí být dozlatova upečené. Upečenou kachnu potřeme na povrchu koňakem a upravíme na mísu. Štávu podáváme v omáčníku. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.Celý receptKokosová polévka s kachnou
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, oloupaný česnek nasekáme najemno, očištěnou hlívu omyjeme a nakrájíme na kousky. Fazolky omyjeme, osušíme a nakrájíme nadrobno. Zázvor nastrouháme, koriandrový kořen oloupeme a nakrájíme na plátky. Limety oloupeme a kůru nasekáme najemno. Dužinu nakrájíme na plátky. Chilli papričku rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme na tenké nudličky. Ve woku rozpálíme olej a orestujeme na něm maso s cibulí a česnekem. Po cca 4min přidáme hlívu, fazolky, zázvor, koriandr, limety a chilli papričku. Zalijeme vývarem, kokosovým mlékem a asi 300ml vody. Na mírném ohni vaříme cca 6min. Ochutíme kari pastou. Polévku rozdělíme do misek, posypeme otrhanými lístky bazalky a ihned podáváme.Celý receptPikantní kachna v sójové omáčce
Na marinádu smícháme ve velké míse med, sójovou omáčku a koření, vložíme kachní prsa kůží nahoru a zakryté necháme marinovat při pokojové teplotě min. 20min. Grilujeme na venkovním grilu nad středně žhavým uhlím kůží dolů 5min, poté otočíme a pečeme dalších 8min pro středně propečené maso nebo 10min pro úplné propečení. Hotová prsa zakryjeme alobalem a necháme několik minut odpočívat. Nakrájíme šikmo na tenké plátky a podáváme horké.Celý receptKachna po staročesku
Očištěnou a omytou kachnu osolíme, okmínujeme a za stálého podlévání a přelévání vypečeným tukem ji pečeme v troubě. Téměř měkkou kachnu naporcujeme. Část tuku oddělíme a podusíme na něm nakrájenou cibuli, zalijeme vínem, přidáme zelí, porce kachny a přelijeme výpekem. Vše dodusíme doměkka.Celý receptZelný salát s kachními prsíčky
Z hlávky červeného zelí odstraníme vnější listy a košťál. Zbytek nastrouháme najemno. Všechny suroviny na dresink smícháme a zelí přelijeme, promícháme a necháme minimálně dvě hodiny odpočinout. Pomeranč oloupeme a rozdělíme na dílky. Kachní maso opláchneme studenou vodou a osušíme. Tuk na horní straně plátků nařežeme do tvaru kosočtverců. Spodní stranu plátků osolíme a obě strany opepříme. Vložíme do horkého tuku, tučnou stranou dolů a pečeme asi 3-4 minuty, potom kousky otočíme a opékáme z druhé strany dvě minuty. Vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme odpočinout. V pánvi rozpustíme máslo, vložíme do něj dílky pomeranče a zlehka osmahneme po obou stranách. Poté ovoce rovnoměrně pokapeme medem a necháme šťávu zkaramelizovat. Na talíře upravíme listy zeleného salátu a rozdělíme na ně červené zelí. Kachní maso nakrájíme na plátky, rozložíme na salát a ozdobíme pomeranči.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.