Kuchařka - jídla z jáhly
Kuchařka na jídla s jáhly, inspirovaná tradiční staročeskou kuchyní - ochutnejte jahelnou kaši, jáhelník a další jídla. Jáhly neobsahují lepek a jsou proto vhodné pro dietu a celiaky, své využití najdou i ve vegetariánské a veganské kuchyni. Vyzkoušejte kuchařku s chutnými a zdravými jídly, která se připravují z jáhel.
Ostatní
Jahelník
Jáhly přebereme a důkladně propláchneme studenou vodou. Pak je spaříme horkou vodou a dáme vařit do osoleného mléka asi na 30 minut. Pokud máme kaši příliš hustou přidáme mléko, doplníme máslem a chvíli ještě povaříme. Kaši odstavíme a vmícháme napařené vypeckované sušené švestky a rozinky. Oloupeme jablka, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostičky. Přidáme do kaše. Kaši podáváme horkou, poléváme máslem a posypeme perníkem nebo cukrem se skořicí.Celý receptJáhelník se sušenými švestkami
Jáhly spaříme vařící vodou, slijeme a vaříme v 0,5l vody. Zalijeme mlékem, přidáme sůl, cukr a máslo. Směs necháme odstát a potom jí promícháme se sušenými švestkami a mletou skořicí. Vylijeme do koláčové formy, kterou zakryjeme alobalem a dusíme. Pak alobal odstraníme a jáhelník dopečeme, aby se vytvořila kůrka.Celý receptJahelník s brusinkami
Jáhly propereme v horké vodě, poté je zalijeme vodou a necháme hodinu bobtnat. Před vařením přidáme 2dl mléka a oříšek másla. Přidáme hrst kandovaného ovoce. Během vaření jáhly mícháme. Hotovou kaši dáme do misky a 2 minuty zahříváme v mikrovlnce. Poté vyklopíme a přelijeme brusinkovým kompotem.Celý receptJáhlová pochoutka
Spařené jáhly uvaříme. Povaříme je se sušeným ovocem a kokosem. Osladíme, přimícháme prášek do pečiva a polovinu hmoty nalijeme na plech. Do druhé poloviny přidáme kakao a nalijeme na světlou hmotu. Poklademe oloupanými, na plátky nakrájenými jablky a zapečeme ve středně vyhřáté troubě.Celý receptJáhlová kaše se švestkami
Jáhly důkladně propereme ve studené vodě. Slijeme je a spaříme horkou vodou. Scezené jáhly zalijeme mlékem, osolíme a přivedeme k varu, vaříme pod pokličkou asi 30 minut. Jáhly musí být měkké, trochu kašovité a tekutina se musí odpařit. Osladíme dle chuti, posypeme skořicovým cukrem a ozdobíme půlkami kompotovaných švestek. Můžeme přidat šlehačku.Celý receptJáhlový kuba
Propláchneme vařící vodou jáhly a dáme do osolené vody s kmínem uvařit doměkka. Utřeme se solí česnek s mletým pepřem, sádlem a majoránkou a vmícháme do jáhel. Dáme nabobtnat na pár hodin sušené houby a vmícháme do směsi. Oloupeme a nakrájíme cibuli. Na nudličky nakrájíme uzené maso a s cibulí osmahneme na oleji dozlatova. Poté přidáme houby, zamícháme a podusíme. Hotovou směs promícháme s jáhlami. Směs dáme do vymazaného pekáče, rozprostřeme, přidáme kousky másla a zapečeme.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.