Kuchařka na nejlepší studené předkrmy
Studené předkrmy se většinou servírují při slavnostních příležitostech před polévkou. Velmi často to je paštika nebo salát, různě upravená vejce nebo pomazánky. Tato kuchařka na studené předkrmy vám nabízí i mnoho dalších možností a když se na recepty podíváte, určitě některé využijete.
Ostatní
Studený kapr po gruzínsku s ořechovou omáčkou
Kapra očistíme, vykucháme, odřízneme hlavu, ploutve i ocas, vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na menší porce, z hlavy uvaříme rybí vývar. Mrkev a petržel oloupeme, podélně překrojíme, cibuli oloupeme, přepůlíme. Nakrájenou rybu vložíme do kastrolu, přidáme kořenovou zeleninu s cibulí, lžíci octa, sůl, cukr, celý pepř a bobkový list. Zalijeme vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme do měkka. Dušenou rybu dáme na 2 hodiny do chladu. Mezitím rozlouskáme vlašské ořechy, jádra umeleme s jednou na kusy nakrájenou žemlí, namočenou v rybím vývaru, prolisujeme česnek. Ořechy, žemli i česnek smícháme v míse dohromady a šleháme, v malých dávkách přidáváme za stálého šlehání olej, až získáme hustý krém. Ochutíme solí a citrónovou šťávou. Porce studené dušené ryby položíme na servírovací talíře, přelijeme vychlazenou ořechovou omáčkou, ozdobíme kolečkem citronu a sekaným koprem. Podáváme s bílým pečivem.Celý receptTerina z kachních jater s mandlemi
Kachní játra omyjeme. Odkapaná játra zbavíme žilek a šlach, dáme je do mísy a necháme přibližně hodinu v pokojové teplotě odstát. Potom je osolíme mořskou solí, opepříme, zalijeme portským vínem a Armagnacem. Zakryjeme a necháme přes noc v této marinádě. Druhý den do jater přimícháme oloupaná jádra mandlí. Formu na terinu vyložíme alobalem (2x větší než je obsah nádoby) a naplníme ji kachními játry s mandlemi i s marinádou, dobře terinu alobalem uzavřeme a nádobu ponoříme do hlubokého pekáče s vroucí vodou, kterou dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 150°C přibližně 45 minut. Terinu s játry po upečení necháme vychladnout, pak ji zatížíme a dáme přes noc do chladničky. Druhý den játra vyklopíme, opatrně sebereme vylisovaný tuk, který znovu rozehřejeme a celou játrovou terinu rovnoměrně přelijeme. Když tuk zatuhne, terinu z kachních jater pokrájíme na porce a podáváme obloženou čerstvým hlávkovým salátem a nakrájenými jablky na měsíčky.Celý receptVařený hovězí jazyk se zeleninou
Mrkev, petržel a celer oškrábeme a omyjeme, cibuli oloupeme. Zeleninu nekrájíme. Hovězí jazyk omyjeme a vložíme do vařící osolené vody. Když jazyk začne měknout, přidáme do vody kořenovou zeleninu, cibuli a bobkový list. Měkký jazyk vyjmeme, na chvíli ho ponoříme do studené vody a pak z něj odstraníme kůži. Jazyk nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a podáváme.Celý receptToast s pečeným vepřovým masem na zelném salátu s roketou
Z pečeného vepřového masa ukrojíme 3-4 plátky, posypeme najemno nasekanými listy šalvěje a nastrouhanou citrónovou kůrou. Maso zabalíme do potravinářské folie a dáme do ledničky na 1 hodinu odpočinout. Připravíme zelný salát (coleslaw): Bílé zelí nadrobno nakrouháme, nastrouháme oloupanou mrkev a na kolečka pokrájíme cibuli. V misce smícháme majonézu se zelím, mrkví a cibulí, podle chuti osolíme a opepříme, přikryjeme potravinářskou folií a necháme asi půl hodiny rozležet. Z tmavého celozrnného chleba ukrojíme silný krajíc, který po obou stranách ho opečeme. Na opečený krajíc navršíme zelný salát a listy rokety, navrch položíme plátky masa, které osolíme a opepříme. Toast pokapeme olivovým olejem a servírujeme.Celý receptSalát s krevetami a růžovým grapefruitem
Nastrouháme lžičku grapefruitové kůry, grapefruity oloupeme a rozdělíme na dílky. Z dílků ostrým nožem oloupeme blanitý obal a dužinu odložíme. Opraný římský salát natrháme na kousky, nasekáme estragon, ukrojíme 4 plátky z citronu a umeleme pepř. Na dresink v misce smícháme majonézu s kečupem a zakysanou smetanou, přidáme bílý vinný ocet, pár kapek tabasca, worcesterskou omáčku, nastrouhanou grapefruitovou kůru a nasekaný estragon. Podle chuti osolíme, opepříme a dobře promícháme. Servírovací misky vyložíme natrhaným salátem, oloupeme, omyjeme a osušíme vařené krevety, smícháme je s grapefruitovou dužinou a směs rozdělíme na jednotlivé misky, povrch zalijeme dresinkem. Koktejl servírujeme poprášený paprikou a ozdobený kolečkem citronu.Celý receptTěstovinový salát s olivami a mozzarellou
Nejprve uvaříme těstoviny, scedíme je a dáme do mísy vychladnout. Očistíme jarní cibulku a nakrájíme ji na tenká kolečka, dále omyjeme cherry rajčata a pokrájíme je na plátky. To samé provedeme i se zelenými olivami. Vezmeme půlku oranžové papriky a nakrájíme ji na tenké nudličky. Přidáme malou cuketu, kterou jsme podélně rozřízli a rozkrájeli na tenké plátky. Poté mozzarellu nakrájíme na asi centimetrové kostičky a posekáme bazalku. Všechny suroviny promícháme v míse, ve které jsme nechali vychladnout těstoviny. Pro dochucení přidáme olivový olej, balsamico ocet, osolíme a opepříme.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.