Kuchařka nejlepších polévek
Kuchařka nejlepších polévek! Vývary z hovězího a kuřecího masa s různými dalšími ingrediencemi, rybí polévka, zeleninové polévky, osvěžující studené polévky. Připravte si polévky k obědu i jako rychlou večeři nebo svačinu. Je zde například jedinečná kulajda, zelňačka i cibulačka, dýňová polévka a mnohé další…
Ostatní
Polévka s dýní a batáty
Nahrubo nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek orestujeme v kastrolu na rozehřátém olivovém oleji doměkka. Na cibuli nasypeme kari a dobře obalíme. Přidáme drůbeží vývar, dýni a batáty, obojí oloupané a nahrubo nakrájené, přivedeme k varu, pak oheň zmírníme a vaříme 30-35 minut, zelenina má být křehká. Hotové rozmixujeme dohladka, dochutíme solí a pepřem. V misce ozdobíme najemno nasekanou čerstvou pažitkou.Celý receptZeleninová polévka s rajčaty
Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli, pokrájený pórek a česnek. Až cibulka zhnědne, přidáme květák, brokolici, mrkev a celer, podlijeme vodou a za občasného míchání 10 minut dusíme. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata, zeleninový vývar, sůl a pepř a na mírném ohni vaříme 20 minut. Hotovou polévku rozdělíme na připravené talíře a před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.Celý receptPikantní polévka se zeleninou a fazolkami
Doměkka ve velké pánvi s rozpáleným olejem osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, přisypeme chilli a promícháme. Přidáme na kostičky nakrájená konzervovaná rajčata a velkou mrkev, zeleninový vývar a tenké plátky řapíkatého celeru. Uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme 30 minut, částečně odkryjeme pokličku. Po 30 minutách přidáme velkou na kostky nakrájenou cuketu, nakrájené zelené fazolky, scezené fazolky borlotti (fazolky s červenými skvrnami) a vaříme dalších 10 minut. Nakonec vmícháme čerstvou nasekanou petrželku, dosolíme, dopepříme.Celý receptMušlová chowder
Z konzervy mušlí slijeme tekutinu do hrnečku - použijeme později, a mušle naškrábáme nahrubo nožem. Slaninu pokrájíme na proužky a opečeme v hrnci, odlijeme vyškvařený tuk, přidáme cibuli nakrájenou nadrobno a orestujeme. Přidáme horkou vodu, brambor nakrájený na kostičky, pepř, sůl a šťávu z mušlí. Přikryté pokličkou vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Poté vmícháme naškrábané mušle, vlijeme mléko a smetanu a necháme dalších 15 minut prohřívat, ale už nevaříme! Polévku podáváme horkou.Celý receptOstrá a kyselá vegetariánská polévka
Čínské houby vložíme do misky a přelijeme horkou vodou, necháme 25 minut bobtnat. Poté houby přecedíme, vymačkáme z nich vodu, odstraníme tuhé části a nakrájíme na tenké proužky. Vodu z hub uschováme. Pokrájíme bambusové výhonky a tofu. Ve velké pánvi uvedeme do varu vývar, přidáme tofu, houby, hrášek a bambusové výhonky. Povaříme 2 minuty. Smícháme ocet a škrobovou moučku s 2 lžícemi uschované tekutiny z hub a sójovou omáčku. Přilijeme směs do polévky a přilijeme zbývající houbovou tekutinu. Přivedeme k varu, osolíme, opepříme a povaříme 2 minuty. Podáváme v ohřátých miskách s pár kapkami sezamového oleje.Celý receptPostní polévka
Nabobtnalý a propláchnutý hrách dáme vařit do osolené vody. Vaříme zvolna, aby nám zůstal hrách celý a voda čistá. Jakmile hrách změkne, scedíme vodu do nádoby. Hrách odložíme a můžeme z něj pak zhotovit hrachovou kaši. Zeleninu očistíme, nakrájíme, osmažíme na másle a osolíme. Zalijeme vodou z vařeného hrachu, přilijeme čerstvou vodu a povaříme. Podusíme na tuku houby a zelený hrášek. Polévku přecedíme, přidáme dušené houby s hráškem a dušenou rýži. Opepříme a okořeníme muškátovým oříškem.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.