Kuchařka oblíbených rybích jídel
Kuchařka s jídly z ryb vás určitě zaujme. Rybí maso je velmi zdravé a lehce stravitelné, jíst bychom ho měli poměrně často. Kapr, pstruh nebo losos se připravují nejčastěji, ale chutných ryb a jídel z nich je mnohem víc. Ryby se mohou péct, smažit, grilovat nebo udit, jsou vynikající i do salátů.
Ostatní
Guláš z kapra
Kapra nakrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme a opečeme na polovině tuku. Na zbylém tuku zpěníme nakrájenou cibuli dorůžova, zasypeme paprikou a zalijeme vodou (nebo vývarem). Přidáme kousky kapra, 2 lžíce rajčatového protlaku a dusíme asi 10 minut. Do kysané smetany rozšleháme žloutky a přilijeme do dušeného základu. Nádobu přendáme do vodní lázně, aby se guláš nevařil a necháme jej zhoustnout.Celý receptFilé pečené s vínem
Filé omyjeme a rozdělíme na porce. Vložíme je do porcelánové mísy, zalijeme směsí oleje, octa, koření a soli a necháme marinovat asi 3 hodiny. Filé po okapání potřeme tekutým zchladlým máslem a obalíme ve strouhance. Vložíme je do vymaštěného kastrolu a po obou stranách opečeme. Porce po částech podléváme vínem. Každou porci filé ozdobíme dílkem citronu.Celý receptGrilované filety z lososa
Olivový olej smícháme s citronovou šťávou, přidáme hořčici, koření a nasekaný kopr. Směsí potřeme omyté a osušené filety a necháme v chladničce odležet asi 2 hodiny. Lososa opékáme na grilu po každé straně asi 6 minut. Maso občas potíráme marinádou. Losos má být šťavnatý a růžový. Při podávání na každou porci položíme plátek citronu a snítku kopru.Celý receptCandát na rajčatech a žampionech
Candáta vykucháme, omyjeme a osušíme. Maso osolíme, okmínujeme a dusíme na polovině másla. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme očištěné žampiony pokrájené na tenké plátky, osolíme, posypeme mletou paprikou a podusíme na zbylém másle doměkka. Hotovou rybu upravíme na mísu a obložíme rajčaty se žampiony. Pokrm posypeme nasekanou petrželkou.Celý receptCandát s hříbky
Omyté porce candáta osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Maso zprudka opečeme na oleji na pánvi a vyjmeme. Na výpeku podusíme očištěné, nakrájené hříbky s jemně nasekanou cibulí. Zalijeme smetanou a krátce povaříme. Osolíme, opepříme a vsypeme nasekanou petrželku. Omáčku přelijeme přes porce pečeného candáta a podáváme.Celý receptFilé grilované v alobalu
Čtyři díly alobalu potřeme olejem, do každého vložíme jednu porci filé. Filé osolíme, potřeme česnekem, pokapeme citrónovou šťávou, sojovou omáčkou a posypeme pepřem a petrželkou. Nakonec na každé filé klademe plátek rajčete. Alobal důkladně zabalíme, mírně propíchneme a filé grilujeme asi 7 minut.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.