Kuchařka - potraviny s nízkým glykemickým indexem
Kuchařka na jídla s nízkým glykemickým indexem jsou založeny na potravinách, které omezují ukládání cukrů. Sladkosti, bílé pečivo nebo těstoviny se nahrazují čerstvou zeleninou a ovocem, luštěninami a celozrnnými potravinami, bez omezení je možné konzumovat např. libové maso nebo odtučněné mléčné výroby. Naše kuchařka je sestavená odborníky na výživu – vyzkoušejte ji!
Ostatní
Uzená polévka s kroupami
Uzená žebra zalijeme vodou, přidáme libeček, bobkový list, nové koření, pepř a vaříme asi hodinu do změknutí. Kroupy zalijeme dvojnásobkem vody a uvaříme doměkka. Scedíme a propláchneme studenou vodou. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle, nalijeme na ní vývar z žeber, přidáme pokrájenou mrkev a vaříme asi 10 minut. Obereme maso z žeber a spolu s kroupami ho dáme do polévky, ještě 5 minut povaříme, dle chuti přisolíme, přisypeme majoránku a nasekanou petrželku.Celý receptPolévka z řepy
Umytou řepu dáme vařit s cibulí, mateřídouškou a petrželkou. Když je řepa měkká, oloupeme ji nožem, propasírujeme přes síto (nebo rozmixujeme). Propasírovanou řepu vložíme do 1 l horkého telecího vývaru, zamícháme, osolíme podle chuti a ještě vaříme 10 minut. Před dokončením do polévky vmícháme máslo a žloutek.Celý receptHovězí vývar se sýrem
Strouhanku osmažíme na másle, smícháme ji s nastrouhaným sýrem a zalijeme hovězím vývarem. Do vařící polévky rozklepneme vejce, zamícháme a osolíme. Nakonec polévku ochutíme špetkou muškátového květu.Celý receptCizrnová polévka
Necháme minimálně 12 hodin namáčet cizrnu, potom ji důkladně propláchneme. V hrnci na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme cizrnu. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a necháme na mírném ohni vařit asi 1 hodinu. Přidáme trochu citronové šťávy a ihned podáváme.Celý receptŘeřichová polévka s mrkví
Mrkev a omytý pórek nakrájíme na jemné nudličky, celer na tenké plátky. Salát propereme, 6 vnějších a 6 vnitřních listů najemno natrháme. Oloupané rajče bez semen nakrájíme na malé kostky. Okurku omyjeme, vydlabeme semínka a dužinu nasekáme na kostičky. Houby nakrájíme na tenké plátky. Do vroucí vody vsypeme mrkev, celer a pórek a cca 3 minuty povaříme. Poté zeleninu scedíme a propláchneme studenou vodou. Do velkých polévkových misek vložíme natrhaný salát a lístky řeřichy, rozdělíme zeleninu, přidáme okurku, rajče, houby a zalijeme vývarem. Ihned podáváme.Celý receptIstrijská minestra
Do vody dáme vařit uzené maso spolu se zelenými fazolovými lusky. Vaříme asi 10 minut a ihned přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu, bobkový list a kukuřici. Osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Mezitím si uvaříme zvlášť těstovinu, uvařenou scedíme. Na oleji usmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme k ní oloupaná pokrájená rajčata, ještě krátce orestujeme a spolu s těstovinou přidáme do polévky. Před podáváním maso vyjmeme z polévky, pokrájíme na menší kousky a vrátíme zpět. Polévku dochutíme několika kapkami octa podle chuti.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.