Kuchařka studených polévek
Studené polévky jsou vynikající osvěžení v horkých letních dnech. Lahodné gaspacho nebo studená okurková polévka jsou asi nejčastěji připravované, ale naše kuchařka studených polévek obsahuje mnoho dalších. Vynikající je například i studená rajská nebo dýňová polévka, možností je ale samozřejmě víc…
Ostatní
Avokádové gazpacho
Citrónovou kůru a pokrájená avokáda dáme do mixéru. Přilijeme k nim citrónovou šťávu společně se zeleninovým vývarem a mixujeme, dokud nevytvoříme hladký krém. Pak z mixéru přelijeme do větší mísy a odstavíme. Rajčata spaříme vroucí vodou a oloupeme. Následně je rozkrojíme, odstraníme semínka a pokrájíme na drobné kostičky. Papriky také rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kousky. Podobně na kostičky rozporcujeme i okurku. Několik kostiček z rajčat a okurky schováme, použijeme je nakonec na ozdobení hotové polévky. Nakrájená rajčata, papriky i okurku vložíme do mixéru, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný stroužek česneku a rozmixujeme také dohladka. Rajčatovo-okurkovo-paprikovou rozmixovanou směs nyní vyklopíme z mixéru k již připravenému avokádovému pyré. Obě směsi promícháme dohromady. Mísu s připravenou polévkou potom přikryjeme poklicí a necháme v ledničce alespoň hodinu vychladnout. Než budeme servírovat na stůl, posypeme jednotlivé porce polévky pažitkou a zbylými okurkovými a rajčatovými kostičkami.Celý receptPikantní studená polévka
Rajčata oloupeme tak, že je omytá nařízneme křížem, krátce spaříme ve vroucí vodě, ihned ochladíme. Nyní oloupeme, nakrájíme na kousky a rozmixujeme na pyré. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. Chilli papričky omyjeme, zbavíme semen, nasekáme nadrobno. Česnek sloupneme a prolisujeme nebo utřeme nožem. Papriky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semen. Pak je nakrájíme na proužky. Kukuřici vylijeme z konzervy a necháme v sítu okapat. Připravíme si polévkovou mísu a všechnu připravenou zeleninu do ní přemístíme. Zeleninu v polévkové míse zalijeme rajčatovou šťávou. Přidáme ocet a olej, promícháme a dáme do lednice na cca 40 minut chladit. Při podávání dochutíme solí a pepřem. Nalijeme do talířů a ozdobíme zelenou petrželkou.Celý receptLetní polévka z paprik
Do mističek na přípravu ledu rozdělíme nasekaný koriandr, zalejeme vodou, dáme zmrazit. Kapie očistíme, nakrájíme na proužky a s kolečky cibule, rajčatovými plátky a zeleninovým vývarem dáme do kastrolu, vaříme asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Vařenou zeleninu umixujeme v mixéru na kaši, vlijeme zpět do kastrolu, zalijeme vývarem. Do směsi přidáme mléko, osolíme a opepříme podle chuti, dáme do chladničky vychladit asi na 30 minut. Po vychlazení servírujeme s kostkou koriandrového ledu.Celý receptAvokádová polévka se salsou
Avokáda oloupeme a vypeckujeme, nakrájíme na kostky. Dvě cibule zpěníme na oleji a přidáme prolisovaný česnek. Zalijeme vývarem a přidáme i avokáda, sůl, tabasco a kdo chce může přidat i limetkovou šťávu. Rozmixujeme a dáme vychladit. Cibuli, papričku a rajčata nakrájíme na drobné kousky, přidáme koriandr a limetkovou šťávu. Necháme vychladit. Polévku rozdělíme do talířů, přidáme salsu a zakápneme avokádovým olejem.Celý receptBroskvová polévka s červeným vínem
Do hrnce nalijeme ovocné červené víno, osladíme a přivedeme k varu. Provaříme, aby se odpařil alkohol a odstavíme. Čerstvé broskve vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky a pokapeme citronovou šťávou. Vložíme do vína, přidáme posekané lístky máty a necháme vychladnout. Před podáváním posypeme mletým pepřem.Celý receptBorůvková polévka s červeným vínem
Do hrnce dáme jeřabinovou šťávu, víno, 1 ks celé skořice, cukr a zvolna vaříme cca 15 minut. Přidáme borůvky, několik jich necháme stranou na zdobení. Vaříme cca 5 minut. Zalijeme moukou rozmíchanou ve vodě a ještě cca 3 minuty povaříme. Vyndáme skořici a necháme trochu zchladnout. Přidáme obě smetany, promícháme a necháme vychladit. Na talíři zdobíme čerstvými borůvkami.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.