Kuchařka Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich právem patří mezi nejvýznamnější osobnosti současné české gastronomie a televizní show Ano, šéfe! je jednou z nejledovanějších. Jídla se podle jeho rad a tipů vaří v mnoha kuchyních a tato kuchařka nabízí ty nejlepší i mnoho dalších, které jsou třeba i méně známé.
Ostatní
Roláda z holoubátka
Vykostíme holuby. Očistíme holubí prsa, osolíme, opepříme a prudce opečeme z obou stran. Zbylé maso z holoubat umeleme s vepřovým masem a hřbetním sádlem. Demi glace dáme do hrnce a svaříme s rozmarýnem, tymiánem, jalovcem, bobkovým listem, koňakem a portským vínem. Necháme vypařit třetinu objemu, scedíme a necháme vychladnout. Mleté maso a svařený demi glace dáme do kuchyňského robotu a rozmixujeme na jemnou fáš. Tuto fáš smícháme se švestkami, houbami a piniovými oříšky. Na kuchyňskou fólii rozložíme plátky slaniny, aby se překrývaly. Fáš rozetřeme po slanině, vložíme opečená holubí prsa a zabalíme. Roládu vaříme v páře 35 minut. Můžeme podávat jak studené, tak teplé.Celý receptJátra na víně
Svaříme červené víno na polovinu s 200g cukru, solí, skořicí, badyánem, hřebíčkem. Necháme zchladit na 70 stupňů, vložíme husí játra a necháme marinovat 48 hodin. Zkaramelizujeme zbylý cukr, zalijeme bílým vínem, přidáme nakrájená jablka na kostičky a vaříme, dokud se víno úplně neodvaří. Poté necháme zchladit a podáváme s plátky jater.Celý receptŠnečí maso smažené
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na malé kousky nakrájený celer, pepř, sůl, muškátový květ a lehce opečeme. Přidáme vývar a vaříme do změknutí. Přilijeme smetanu, svaříme a rozmixujeme. Necháme vychladnout. Pyré plníme do formiček a do každé zamáčkneme jednoho šneka. Dáme do mrazáku a necháme zmrznout. Poté vyndáme šneky z formiček a obalíme v trojobalu - mouka, vajíčko, strouhanka. Pozvolna smažíme, aby se šnek prohřál. Podáváme teplé.Celý receptRoláda z vepřové plece
Uvařené maso z vepřových nožiček a vepřové plece umeleme a přidáme vejce, olivový olej, smetanu, majoránku, koňak, sůl, pepř. Vymícháme fáš a naplníme formičky vyložené bránicí. Nalijeme do pekáče vodu a vložíme formičky, aby voda dosahovala do poloviny. Při 110 stupních Celsia pečeme v troubě 30 minut, poté vyndáme a necháme zchladnout. Přes noc necháme vychladit v lednici. Poté podáváme.Celý receptHouby s telecím brzlíkem
Do hrnce se studenou vodou dáme telecí brzlík. Přidáme nakrájenou mrkev, celer, petržel, cibuli, bobkový list, kuličky nového koření, pepř celý, sůl a přivedeme vše k varu. Stáhneme plamen a necháme prochladit. Odblaníme brzlík, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a zprudka opečeme po obou stranách na oleji. Nakrájíme na kousky hříbky, pokapeme citronem a posypeme petrželí. Podáváme teplé.Celý receptMajoránková kuřecí játra
Očistíme a na menší kousky rozdělíme játra. Na rozpáleném oleji je opečeme z každé strany 3 minuty. Poté je osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou cibuli najemno, nasekaný česnek, lístky majoránky, zastříkneme vínem a dusíme několik minut. Přilijeme smetanu, svaříme, zjemníme máslem a ihned podáváme.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.