Regionální kuchařka z Vysočiny
Typická jídla regionální kuchyně Vysočiny jsou poměrně jednoduchá, ale zároveň chutná. Základem kuchyně je koprová, křenová, houbová a také švestková omáčka, dále brambory a hrách. Kuchařka z Vysočiny nabízí mnoho zajímavých receptů, mimo jiné se podle nich připraví tradiční česnečka nebo bramboráky.
Ostatní
Kotlety smažené v pivním těstě
Česnek oloupeme, prolisujeme a v misce utřeme se solí. Brambory oškrábeme, omyjeme a najemno nastrouháme. Přidáme k nim nastrouhaný sýr, vajíčka a mouku, přilijeme pivo a vše smícháme do hladkého těstíčka. Vepřové kotlety omyjeme, osušíme, na několika místech nařízneme, z obou stran naklepeme, opepříme a osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a obalíme v připraveném těstíčku. V pánvi rozehřejeme olej a kotlety v něm zvolna z obou stran usmažíme, až jsou měkké a mají zlatavou barvu.Celý receptČesnečka s kroupami
Kroupy důkladně v cedníku propláchneme studenou vodou, nasypeme je do hrnce, zalijeme mírně osolenou vodou, uvaříme doměkka a vodu slijeme. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Stroužky česneku oloupeme, prolisujeme a utřeme se solí. Petrželovou nať opláchneme vodou a najemno ji nasekáme. V hrnci rozehřejeme sádlo, krátce na něm osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme utřený česnek, majoránku, kmín a uvařené kroupy, přilijeme vodu a necháme 5 minut vařit. Pak ještě dochutíme pepřem a solí. Polévku podáváme posypanou jemně nasekanou petrželkou a s chlebem.Celý receptJihlavská polévka z podmáslí
Brambory oškrábeme, omyjeme, nakrájíme je na kostičky a dáme vařit do mírně osolené vody. Z mouky a poloviny másla připravíme světlou jíšku a tou zahustíme vodu s bramborami, když změknou. Potom do hrnce přimícháme podmáslí, za stálého míchání přidáme kmín a druhou polovinu másla, nakonec do ní vmícháme vajíčka. Polévku ještě chvíli vaříme, dochutíme solí a podáváme.Celý receptHovězí roštěnky na česneku a zázvoru
Stroužky česneku oloupeme, prolisujeme a utřeme se solí. Hovězí roštěnky omyjeme studenou vodou, osušíme, z obou stran je naklepeme, potřeme utřeným česnekem, posypeme zázvorem a obalíme v mouce. V pánvi rozehřejeme olej, maso po obou stranách prudce opečeme, pak podlijeme vodou a přikryté dusíme, až je měkké. Potom šťávu chvíli vaříme a nakonec ji zjemníme přimícháním másla. Roštěnky na servírovacích talířích přelijeme hustou šťávou a podáváme.Celý receptBramborové placky s kapustou
Brambory omyjeme, ve slupce uvaříme, vychladlé oloupeme a najemno je nastouháme. V míse z nastrouhaných brambor, mouky, vajec a soli vypracujeme tužší těsto, které vyválíme na 1 centimetr vysoký plát. Vykrajujeme z něj kulaté placky a pečeme je v pánvi na rozehřátém sádle z obou stran dozlatova. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Houby očistíme, omyjeme a okapané nakrájíme na malé kousky. Kapustu omyjeme, necháme okapat a rozkrájíme ji na kousky. V pánvi osmažíme nakrájenou slaninu, přidáme houby a kapustu, přilijeme smetanu, promícháme a vaříme, až směs zhoustne. Pak ji ještě dochutíme solí. Placičky rozdělíme na servírovací talíře, na každou dáme část kapustové směsi a podáváme.Celý receptPlněný masový závitek
Vepřovou kýtu omyjeme studenou vodou, osušíme a nařežeme na čtyři plátky, které z obou stran naklepeme, opepříme a osolíme. Mleté vepřové maso ochutíme kmínem a paprikou, osolíme, promícháme ho se smetanou a rozdělíme na osm dílů. Na plátky kýty dáme vždy dva díly náplně co nejblíže ke krajům a maso pak stočíme směrem doprostřed. Zapékací mísu vymažeme sádlem, vložíme do ní připravené závitky a zapékáme je 5 minut v troubě, vyhřáté na 250 stupňů. Pak teplotu zmírníme na 180 stupňů, závitky podlijeme hovězím vývarem a pečeme je přibližně 45 minut, až jsou měkké. Během pečení je poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby přiléváme vývar. Upečené závitky rozřízneme, přelijeme šťávou a podáváme.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.