Veganská kuchařka
Veganská kuchařka na zdravá a chutná jídla! Přesvědčte se, že i bez masa, mléčných výrobků a vajec, sádla a dalších živočišných a průmyslových potravin připravíte vynikající jídla. Veganská strava jsou především semínka, těstoviny, rýže, sója, rostlinné oleje, ovoce a zelenina. Čočková nebo brokolicová polévka, zelný salát nebo salát z červené řepy, rizoto bez masa a mnohá další veganská jídla jsou navíc i rychlá a při jejich vaření ušetříte nejen čas, ale i finance.
Ostatní
Bruschetta s avokádem, olivami a pomerančem
Avokáda podélně rozkrojíme a odstraníme pecku. Lžičkou opatrně vybereme dužinu, kterou nakrájíme na kousky. Omyté pomeranče nakrájíme na kolečka a potom oloupeme i s bílou slupkou. Pomerančová kolečka nakrájíme na malé kousky. Kousky avokáda a pomerančů smícháme s nasekanou bazalkou. Jeden stroužek česneku prolisujeme a promícháme s citronovou šťávou, solí a pepřem. V pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme rozmáčknutý stroužek česneku. Vložíme krajíčky ciabatty a po obou stranách je opečeme dozlatova. Vyjmeme na papírovou utěrku. Opečené krajíčky potřeme ochuceným česnekem, obložíme avokádovo-pomerančovou směsí a ozdobíme nakrájenými olivami a bazalkou.Celý receptRýžovo-zeleninový salát
Rýži uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Očištěnou papriku a chilli papričku nakrájíme na nudličky, rajčata na dílky, cuketu na plátky a bílou část jarních cibulek na kolečka. V pánvi na rozehřátém slunečnicovém oleji necháme připravenou zeleninu změknout. Přidáme uvařenou rýži a vše promícháme. Příprava dresinku: Nasekaný česnek promícháme s olivovým olejem, octem, nasekanou bazalkou, citronovou šťávou, solí a pepřem. Rýžovo-zeleninový salát dochutíme dresinkem, upravíme na talíře a můžeme ozdobit lístky bazalky.Celý receptVeganský Caesar salát
Příprava dresinku: Cibuli s česnekem oloupeme a najemno nasekáme. V misce smícháme cizrnu, kapary, vinný ocet, dijonskou hořčici, worcester a citronovou šťávu. Osolíme, opepříme a za stálého šlehání metličkou přidáváme po kapkách olej. Dresink má mít smetanovou konzistenci. Omytý salát natrháme na kousky. Osušené tofu nakrájíme na kostičky a po všech stranách osmahneme na pánvi na slunečnicovém oleji. Příprava krutonů: Na pánvi rozehřejeme margarín, přidáme nasekaný česnek, na kostičky nakrájený chléb, osolíme a opepříme. Za stálého míchání kostičky chleba opečeme dokřupava. Potom přidáme do pánve nasekanou petrželku a pažitku. Salát a tofu smícháme s dresinkem a upravíme na talíře. Posypeme krutony, droždím (nebo strouhaným ořechovým sýrem) a ozdobíme řeřichou.Celý receptHrášková polévka s tofu a zeleninou
Oloupanou cibuli a mrkev spolu s omytým řapíkatým celerem nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme margarín a ze všech stran na něm opečeme tofu nakrájené na kostičky. Přidáme celer, mrkev, cibuli a necháme zesklovatět. Hrášek a oloupané brambory nakrájené na kostičky přidáme do hrnce. Vše zalijeme vývarem, přisypeme nasekanou petrželku, majoránku, bobkové listy a podle chuti osolíme a opepříme. Polévku vaříme do změknutí brambor. Potom vyjmeme bobkové listy a nakonec polévku dochutíme citronovou šťávou.Celý receptSalát z červeného zelí a ovoce
Očištěné červené zelí najemno nakrouháme. V míse smícháme zelí s oloupanou, na kostičky nakrájenou cibulí. Dochutíme solí, pepřem, skořicí a hřebíčkem. Omytá, jádřinců zbavená jablka nakrájíme na kostičky, pomeranč oloupeme i s bílou slupkou a rozdělíme na dílky, které nakrájíme na kostičky. Oloupané banány nakrájíme na kolečka, ořechy nasekáme. Jablka, pomeranč, banány, ořechy a předem namočené, okapané rozinky vsypeme do mísy k zelí. Přidáme sladký rýžový ocet (nebo rýžový sirup), olej a vše dobře promícháme. Salát zakapeme citronovou a pomerančovou šťávou, ještě promícháme a přikrytý necháme v chladu nejméně 2 hodiny.Celý receptAnanasové hranolky s malinovým kečupem
Příprava malinového kečupu: Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a zrnka nožem vyškrábneme. Do hrnce vsypeme maliny, zrnka z lusku i lusk, cukr a přilijeme trochu vody. Zvolna vaříme 10 minut. Potom lusk vyjmeme a směs rozmixujeme na pyré, které ještě prolisujeme přes husté sítko. Příprava hranolků: Ananas oloupeme a podélně rozčtvrtíme. Střed ananasu odkrojíme a ananas nakrájíme na hranolky dlouhé asi 10 cm a silné 1 cm. Zakapeme je citronovou šťávou. V pánvi rozehřejeme margarín, hranolky poprášíme moučkovým cukrem a zprudka je orestujeme. Ananasové hranolky upravíme na mističky a přelijeme malinovým kečupem.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.