Smažení a grilování sýrů
Kuchařská škola
Smažení sýrů
Smažení je oblíbenou a poměrně snadnou tepelnou úpravou pokrmů. Smažená jídla z různých druhů masa, ryb, brambor, zeleniny a hub nejsou příliš zdravá, jsou ale oblíbená především díky rychlé a nenáročné přípravě. Stejné je to i u sýrů.
Smažený sýr je oblíbené české a slovenské jídlo, které se připravuje smažením obaleného sýru typu eidam nebo ementál. Typické je pro české hostince a rychlá občerstvení, je snadný a rychlý na přípravu, je podáván s přílohou a dobře zasytí. Vzhledem k tomu, že se jedná o smažené a relativně tučné jídlo, jehož příloha navíc často bývá taktéž smažená, je považováno za nepříliš zdravé, zvláště pak při časté konzumaci.
V pohostinských zařízeních se jedná o časté a někdy i jediné jídlo pro vegetariány. Občas se doplňuje obalovaným květákem, žampiony, případně jinou zeleninou.
Ingredience:
- sýr Eidam
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- mléko
- olej
- sůl
Postup:
Smažený sýr se připravuje smažením na pánvi nebo ve fritovacím hrnci, před kterým je plátek sýra obalen podobně jako řízek v trojobalu. Vzhledem k tomu, že sýr během smažení měkne a roztéká se, je doporučováno proces obalování opakovat dvakrát nebo i třikrát, což zlepší pevnost obalu a zabrání vytečení sýra do fritovací nádoby či na pánev.
Servírování
Smažený sýr by se měl servírovat rychle po smažení, jelikož při ochlazení ztrácí své ceněné vlastnosti a chuť. Podává se obvykle s hranolky, vařenými bramborami nebo jako rychlé občerstvení v housce.
Různé variace smaženého sýra
Mimo eidamu a ementálu se smaží i obalovaný hermelín, příp. camembert nebo i jiné druhy sýrů, jako například niva, mozzarella, feta nebo Olomoucké tvarůžky.
Smažený sýr feta
Ingredience:
- 500 g sýra feta
- hladká mouka
- 3 vejce
- mletá paprika
- sůl a pepř
- citron
- olej
Postup:
Sýr nakrájíme na jednotlivé porce a odložíme na 15 minut do mrazáku. Vejce prošleháme se špetkou soli. Mouku promícháme s mletým pepřem a paprikou. Omytý citron nakrájíme na měsíčky. Porce sýra obalíme ve vajíčku, v ochucené mouce a postup ještě jednou opakujeme. Smažíme dozlatova v rozehřátém oleji a podáváme s citronem.
Grilování sýrů
Kromě masa, drůbeže, ryb a zeleniny se dají grilovat také sýry a vhodných k tomuto způsobu úpravy jich je poměrně mnoho. Vždy je ale nutné k nim přidat správné ingredience a dodržet postup grilování.
Sýry při grilování dodají jídlům zvláštní chutě i specifické aroma, vegetariáni pak mají v sýrech další chuťovou alternativu. Grilované sýry se ale samozřejmě připravují i jako samostatný chod, využívají se jako chutná příloha a to nejen ke grilovaným, ale i jinak upraveným masům.
Druhy sýrů na grilování
Nejvíce oblíbený sýr na grilování je hermelín, grilují se ale i další druhy – například brie, kozí sýr, eidam nebo Olomoucké tvarůžky.
Způsoby přípravy
Sýry se dají na grilu připravovat různými způsoby. Nejběžnější a současně nejjednodušší je grilování v alobalu. Sýr se tak spojí se všemi přísadami a všechny chutě se prolnou. Zároveň při tomto způsobu přípravy nedojde k vytečení sýru do grilu. Dalším způsobem úpravy na grilu je grilování na jehle. Sýry v žádném případě před grilováním nepůlíme ve snaze je například něčím naplnit. Takto upravený by vytekl a nepochutnali byste si. Důležité při grilování je sýry včas vytáhnout z lednice a nechat odpočinout při pokojové teplotě. Lépe se pak vyrovnají s náhlou změnou teploty při jejich tepelné úpravě.
Grilování v alobalu je nejčastějším způsobem úpravy sýrů na grilu. Alobal používáme nový, silnější, v žádném případě ne ten z originálních krabiček. Na roštu grilu necháme balíčky s hermelínem potit většinou tak 5 až 10 minut, pak je obrátíme, aby se nám pěkně prohřály i z druhé strany.
Hermelín vyžaduje při grilování zachování určitých zásad. Před grilováním lehce potřete olejem, příp. směsí oleje a koření, bylinek, česneku nebo citronu. Kůrka bude po grilování vláčnější, marináda také dodá sýru další chuť. Hermelíny se pak grilují při střední teplotě, kdy se sýr dokonale propeče, vnitřek sýra nezůstane syrový a kůrka nebude spálená. Pokud se Hermelíny grilují společně s nějakou směsí zeleniny nebo ovoce na povrchu, zakryje se před zabalením kouskem pečicího papíru. Hermelín se pak pokládá na gril stranou se směsí a v polovině grilování se otáčí.
Marinování a ochucování
Sýry lze samozřejmě také marinovat různými marinádami nebo je potřít česnekem utřeným se solí. Postačí ale i prostý olivový olej, kterým se sýry pokapou. Pak se jen mírně okoření grilovacím kořením, či nasekanými čerstvými bylinkami. Skvělou kombinaci pak na grilu připravený sýr vytvoří také s pastami z dušených hub, pečeného lilku či paprik, oliv nebo sušených rajčat.
Přílohy ke grilovaným sýrům
Grilované sýry krásně ladí vůní i chutí s mnoha dalšími ingrediencemi. Skvělá je šunka či uzenina, raději pikantnější chuti. Další vhodnou přílohou ke grilovaným sýrům jsou různě opečené brambory, nebo do křupava prohřáté pečivo. Nesmíme zapomenout na omáčky, čatní a čalamády. Právě studené, případně i teplé omáčky výrazné ovocné chuti patří k tomu nejlepšímu, s čím je možné sýry na talířích dochutit. Nejvhodnější je omáčka brusinková, rybízová, angreštová nebo meruňková. Čalamády nebo čatní se servírují k sýrům jak ovocné, tak zeleninové. V neposlední řadě se ke grilovaným sýrům skvěle hodí i v medu či cukru zkaramelizovaná cibulka.
Při smažení i grilování je potřeba používat opravdu kvalitní sýry a dodržovat zásady a postupy. Základem dobrého grilování je správně vyčištěný gril.