Boršč ukrajinský
80 min.
Ingredience
- 500gramůHovězí maso přední
- 1,2litryVoda pitná
- 500gramůZelí hlávkové bílé
- 350gramůBrambory
- 300gramůČervená řepa
- 3kusyRajčata
- 1kusPaprika zelená
- 80gramůMrkev kořen
- 80gramůPetržel kořen
- 50gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 200mililitrůPivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 150mililitrůZakysaná smetana
- 1lžičkaSůl
- 2kusyBobkový list
- 0,25lžičkaPepř černý mletý
- 2stroužkyČesnek
- 1lžícePetržel - nať
- 60gramůSádlo vepřové škvařené
- 40gramůMouka pšeničná hladká
- 50gramůMáslo čerstvé
- 80gramůProtlak rajčatový
- 0,5lžíceOcet kvasný lihový
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
Počet porcí:
7Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
403 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
25 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
6 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Kořenovou zeleninu a řepu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme na čtverečky. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Rajčata nakrájíme na plátky, petrželovou nať nasekáme nadrobno. V tlakovém hrnci uvaříme maso doměkka, vývar přecedíme do čistého hrnce, maso nakrájíme na nudličky. Červenou řepu zakapeme octem, přidáme kořenovou zeleninu, rajčatový protlak a na sádle podusíme. Na másle zpěníme cibuli, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku, přimícháme mletou papriku a hned zašleháme po částech vývar z masa a 200 ml tmavého piva. Do polévky vložíme brambory a vaříme na mírném plameni. Zhruba po 10 minutách přidáme řepnou směs, zelí, koření, sůl a vaříme, až jsou brambory měkké. Do uvařené polévky vmícháme česnek, plátky rajčat, pokrájené maso, necháme přejít varem a odložíme. Po půl hodině do polévky vmícháme smetanu, petrželovou nať a polévku prohřejeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.