Charčo, gruzínská hovězí polévka
135 min.
Ingredience
- 600gramůHovězí maso přední
- 3litryVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- 5lžicRýže loupaná
- 1kusPetržel kořen
- 4lžíceOřechy vlašské
- 2lžíceOlej rostlinný
- 4kusyCibule
- 1lžíceMouka pšeničná hladká
- 0,5lžičkaKoriandr čerstvý
- 3kusyBobkový list
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1lžícePovidla švestková
- 1lžíceProtlak rajčatový
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 1špetkaŠafrán
- 5stroužkůČesnek
- 1lžičkaCeler - nať
- 2lžíceKopr čerstvý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
367 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
18 g
Sacharidy
27 g
Vláknina
4 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Hovězí maso nakrájíme na větší kousky a dáme vařit do 2,5 l osolené vody. Povaříme přibližně 90 minut, poté měkké maso vyndáme na talíř a vývar znovu uvedeme do varu.
- 2Mezitím propereme rýži, nahrubo strouháme petržel, nastrouháme jádra vlašských ořechů. Dále v pánvi na rozehřátém oleji necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, zasmažíme a rozmícháme s trochou horkého vývaru.
- 3Do vařícího bujónu vložíme rýži, po 10 minutách vaření přidáme strouhanou petržel, mletý koriandr, bobkový list, tlučený pepř a rozmíchanou cibulovou jíšku. Za 5 minut poté přidáme nastrouhaná jádra vlašských ořechů, po dalších pěti minutách vaření vložíme rozkrájené maso, lžíci švestkové marmelády, lžíci rajského protlaku, sekanou petrželku, sladkou papriku, špetku šafránu a povaříme ještě 5 minut.
- 4Poté polévku odstavíme z plotny, přidáme prolisovaný česnek a sekanou celerovou nať, přikryjeme, necháme 10 minut odstát.
- 5Polévku podáváme posypanou nasekaným koprem v jednotlivých talířích.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.