Dunajská rybí polévka
100 min.
Ingredience
- Rybí vývar s fenyklem [29924]
- 0,5lžíceBazalka
- 1kusBobkový list
- 150gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 200gramůFenykl sladký - hlíza
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 150gramůMrkev kořen
- 1lžícePetržel kudrnka
- 4kusyNové koření celé
- 0,5lžíceOregano čerstvé
- 0,5lžičkaPaprika mletá pálivá
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 1lžičkaPepř černý celý
- 150gramůPetržel kořen
- 0,5lžíceSůl
- 0,5decilitrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 500gramůRybí hlavy
- 1kusJalovec
- 0,5lžíceSůl
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 1lžičkaKmín mletý
- 1kusCitrony
- 3kusyŠalotka
- 1kilogramSumec filety
- 200gramůCeler řapíkatý
- 200gramůRajčata
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaŠafrán
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 2centilitryVermut bílý
- 1lžícePetržel kudrnka
- 3kusyČesnek
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
776 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
44 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
9 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Omyté filety osolíme, posypeme mletým barevným pepřem, drceným kmínem, pokapeme citronovou šťávou, pak sumce pokrájíme na menší kousky a odložíme do mísy.
- 2Zeleninu: šalotku, česnek, řapíkatý celer, cherry rajčata, petrželovou nať očistíme a omyjeme. Cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, celer na tenké pásky a rajčata rozpůlíme.
- 3Z petrželové natě - kudrnky otrháme lístky a odložíme na ozdobu.
- 4Šalotku a česnek zpěníme v hrnci na rozpáleném másle dorůžova, přimícháme 0,5 lžičky šafránu, přilijeme 1 litr rybího bujonu, přidáme kousky sumce, řapíkatý celer, rajčata a při mírné teplotě vaříme asi 5 minut.
- 5Polévku ochutíme solí, pepřem, 2 cl suchého vermutu, promícháme a podáváme ozdobenou lístky petrželky.
- 6Rybí vývar s fenyklem [29924]:
- 7Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
- 8Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
- 9V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0,5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
- 10Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.