Dušený lilek se sušenými meruňkami
80 min.
Ingredience
- 500gramůLilek
- 4lžícePomerančová šťáva
- 6lžicOlej olivový
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžičkaMáta sušená
- 1lžičkaKmín římský
- 1lžičkaKoriandr mletý
- 100gramůMeruňky sušené
- 4kusyArtyčoky
- 350gramůRajčata
- 2kusyCibule
- 2kusyChilli paprička sušená
- 1špetkaŠafrán
- 240gramůCizrna konzervovaná
- 1lžičkaKmín celý
- 3lžícePetržel - nať
- 400mililitrůVoda pitná
- 2stroužkyČesnek
- 0,5lžičkaSkořice mletá
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
765 kcal
Bílkoviny
36 g
Tuky
17 g
Sacharidy
164 g
Vláknina
70 g
Cukr
37 g
Postup přípravy
- 1Lilky očistíme, omyjeme, podélně rozčtvrtíme a pokrájíme na kousky dlouhé cca 5 cm. Vložíme do mísy, přidáme prolisovaný česnek. Marinádu umícháme z pomerančové šťávy, 2 lžic olivového oleje a soli. Přidáme rozemnutou mátu, římský kmín, koriandr a skořici. Lilky přelijeme marinádou a na 30 minut odložíme. Meruňky propláchneme horkou vodou, namočíme do 400 ml teplé vody a necháme odstát 20 minut.
- 2Mezitím opláchneme artyčoky, odřízneme z nich tvrdé listy a řapíky. Oloupeme je a rozčtvrtíme. Nožem vykrojíme vlákna a artyčoky hned vmícháme k lilkům. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nahrubo nasekáme.
- 3V hrnci rozpálíme zbytek oleje. Lilky a artyčoky vyjmeme z marinády, osušíme papírovou utěrkou a restujeme cca 10 minut ze všech stran dohněda. Přidáme artyčoky a cibuli a společně cca 5 minut opékáme. Poté vmícháme marinádu, meruňky i s vodou a rajčata. Přivedeme k varu, ochutíme šafránem, solí, pepřem a rozdrobeným chilli. Zakryté cca 3 0minut podusíme.
- 4Cizrnu scedíme, necháme okapat a vmícháme do zeleniny. Vše vaříme ještě 5 minut. Rozdělíme na talíře, posypeme kmínem a nasekanou petrželkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.