Galantina s kuřecími prsy a madeirovým želé
260 min.
Ingredience
- 500mililitrůHovězí vývar základní
- 1,5kilogramyKuře
- 500gramůVepřová plec
- 1,5lžíceSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaPepř bílý
- 100gramůSlanina vepřová
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžičkaPepř černý celý
- 6kusůHřebíček
- 1kusRozmarýn čerstvý
- 1kusSalát ledový
- 2kusyCibule
- 2kusyMrkev kořen
- 2stroužkyČesnek
- 50gramůOřechy vlašské
- 1kusVepřová kůže
- 3lžíceVíno madeira
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1420 kcal
Bílkoviny
101 g
Tuky
102 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
7 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Očištěné a omyté kuře vykostíme tak, abychom neporušili kůži. Prsa a stehna pokrájíme na tenké nudličky a odložíme je do misky. Ostatní odkrojené maso posekáme nadrobno.
- 2Vepřové maso omyjeme, pokrájíme na kousky a jemně pomeleme na masovém strojku. Mleté maso dáme do mísy s posekaným kuřecím masem, přidáme sůl, pepř, drobně pokrájenou omytou zelenou petržel, česnek a vše důkladně promícháme. Slaninu pokrájíme na nudličky.
- 3Kuřecí kůži posolíme, opepříme, rozložíme na ni nudličky kuřecího masa, na ně rovnoměrně rozložíme masovou směs, pak nudličky slaniny a vlašské ořechy.
- 4Kůži z křídel a stehen přehneme dovnitř a celé kuře zabalíme do pevné rolády, kterou převážeme nití. Pekáč vyložíme vepřovou kůží, na ni položíme kuřecí galantinu, osolíme ji, vedle ní položíme mrkev, cibuli, celý pepř, hřebíček a snítku čerstvého rozmarýnu. Opatrně zalijeme drůbežím vývarem, pekáč zakryjeme a vaříme při mírné teplotě 3 hodiny. Uvařenou galantinu vyjmeme z vývaru až po vychladnutí, maso necháme odkapat, pak ho zatížíme závažím (1,5 kg) a dáme na 2 dny do chladničky.
- 5Vývar přecedíme a v druhém hrnci vaříme, dokud nezačne mít podobu želé. Odstavíme, přimícháme madeiru a necháme ztuhnout. Madeirové želé pak nakrájíme na kostky.
- 6Galantinu po dvou dnech zbavíme nití, nakrájíme na plátky a servírujeme s kostkami želé a ledovým salátem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.