Humři plnění bylinkami
60 min.
Ingredience
- 600gramůHumr
- 1kusLimetka
- 3stroužkyČesnek
- 40gramůMáslo čerstvé
- 100gramůStrouhanka
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžíceBazalka
- 1špetkaPepř cayenský
- 0,5kusChilli paprička
- 2lžíceOlej sezamový
- 1špetkaCukr krupice
- 500mililitrůVoda pitná
- 6lžicOmáčka sojová světlá
- 20gramůZázvor celý
- 0,5lžičkaTymián sušený
- 0,5lžičkaOregano sušené
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
324 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
14 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Na vnitřní straně rozstřihneme nůžkami humří krunýř. Opatrně ho oddělíme od masa, aby nepraskl. Na hřbetní straně humry podélně nařízneme do hloubky asi 2 centimetry. Z vnitřností vyjmeme černé střevo, humry omyjeme vodou a vysušíme.
- 2Limetku opláchneme, osušíme a ostrouháme z ní kůru. Šťávu z limetky vymačkáme a jednou lžicí šťávy pokapeme humry.
- 3Česnek zbavíme slupky, 2 stroužky česneku prolisujeme a promícháme s máslem. V misce smícháme strouhanku s polovinou čajové lžičky soli, přidáme špetku černého pepře, bylinky a špetku cayenského pepře.
- 4Česnekové máslo natřeme na humry. Korýše potom obalíme ve strouhance smíchané s bylinkami a vložíme je zpátky do jejich krunýřů. Na napařovací vložku naskládáme humry a marinujeme.
- 5Omytou chilli papričku rozřízneme a odstraníme z ní semena a posekáme na drobné kousky. Do misky vlijeme sójovou omáčku, zázvor, nasekanou chilli papričku, vlijeme sezamový olej a vsypeme cukr. Mícháme, dokud se v ingrediencích nerozpustí cukr. Nakonec ještě prolisujeme zbylý stroužek česneku a přidáme k ostatním ingrediencím.
- 6Do woku vlijeme 500 ml vody, přidáme limetkovou šťávu společně s ostrouhanou kůrou. Dovnitř woku umístíme napařovací vložku s humry a zakryjeme poklicí. Po dobu 30 minut humry napařujeme. Naservírujeme na talíře a přelijeme sójovou omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.