Jehněčí česneková polévka s rajčaty

155 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1260 kcal
Bílkoviny
42 g
Tuky
99 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
8 g
Cukr
16 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Česnek oloupeme, prolisujeme a odložíme do misky. Rajčata omyjeme, spaříme a drobně pokrájíme. Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme.
  • 2
    V pánvi si rozpustíme máslo, na něm podusíme rajčata s česnekem a cibulí, pak přimícháme strouhanku, 2 lžíce rajčatového protlaku, přilijeme 4 dl jehněčího vývaru a směs tyčovým mixerem rozmixujeme.
  • 3
    Dolijeme 6 dl jehněčího vývaru, promícháme a přivedeme k varu. Polévku pomalu vaříme 10 minut, dochutíme solí, pepřem a cukrem. Každou porci polévky posypeme pažitkou, špetkou sladké papriky a podáváme.
  • 4
    Jehněčí masový vývar [28495]:
  • 5
    Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
  • 6
    Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
  • 7
    V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
  • 8
    Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
  • 9
    Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.