Jehněčí česneková polévka s rajčaty
155 min.
Ingredience
- Jehněčí masový vývar
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 0,5lžíceSůl
- 1,5litryVoda pitná
- 2kusyBobkový list
- 3kusyCibule
- 200gramůKvěták
- 750gramůJehněčí krkovice
- 200gramůKosti hovězí morkové
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 60gramůPetržel - nať
- 200gramůPórek
- 2decilitryVíno bílé
- 60gramůCeler - nať
- 3stroužkyČesnek
- 400gramůRajčata
- 3kusyCibule
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceStrouhanka
- 0,5lžičkaSůl
- 2lžičkyCukr třtinový
- 4špetkyPaprika mletá sladká
- 1lžícePažitka
- 3kusyČesnek
- 2lžíceProtlak rajčatový
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1260 kcal
Bílkoviny
42 g
Tuky
99 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
8 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Česnek oloupeme, prolisujeme a odložíme do misky. Rajčata omyjeme, spaříme a drobně pokrájíme. Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme.
- 2V pánvi si rozpustíme máslo, na něm podusíme rajčata s česnekem a cibulí, pak přimícháme strouhanku, 2 lžíce rajčatového protlaku, přilijeme 4 dl jehněčího vývaru a směs tyčovým mixerem rozmixujeme.
- 3Dolijeme 6 dl jehněčího vývaru, promícháme a přivedeme k varu. Polévku pomalu vaříme 10 minut, dochutíme solí, pepřem a cukrem. Každou porci polévky posypeme pažitkou, špetkou sladké papriky a podáváme.
- 4Jehněčí masový vývar [28495]:
- 5Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- 6Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
- 7V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
- 8Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
- 9Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.