Jehněčí kotlety na grilu s jogurtovou omáčkou
45 min.
Ingredience
- 1kilogramJehněčí kotlety
- 0,5lžičkaSůl
- 100gramůSalát ledový
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- Bylinková omáčka
- Čočkový salát
- 300gramůČočka vařená
- 1gramKopr čerstvý
- 1kusMrkev kořen
- 1kusČesnek
- 20gramůCibulka jarní
- 5gramůTymián čerstvý
- 40mililitrůOlej olivový extra panenský
- 15mililitrůOcet bazalkový
- 0,5špetkaPepř černý mletý
- 0,5špetkaSůl
- Jogurtová omáčka
- 400gramůJogurt bílý
- 2lžíceOlej olivový
- 1stroužekČesnek
- 0,5špetkaSůl
- 1špetkaPepř bílý
- 1lžíceKopr čerstvý
- 0,5kusCitrony
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
865 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
71 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
6 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Hned na začátku připravíme bylinkové máslo: Do vhodné kuchyňské nádoby dáme měkké máslo, které dřevěnou vařečkou utřeme. Petrželovou nať, pažitku, kerblík a zelenou část jarní cibulky drobně nasekáme. Vše přisypeme do nádoby s máslem, kde důkladně suroviny promícháme. Podle vlastní chutě přidáme sůl, pepř a ještě jednou zamícháme. Hotové bylinkové máslo přeložíme na potravinářskou fólii, vytvarujeme do tvaru válečku a vložíme do lednice, aby ztuhlo.
- 2Příprava čočkového salátu: V pánvi rozpálíme olej, přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev, nasekanou jarní cibulku, oloupaný a také drobně nakrájený česnek. Zeleninu dusíme do změknutí mrkve. Do pánve přisypeme vařenou čočku, potom tymián, nakonec dochutíme solí, pepřem a octem. Salát stáhneme ze sporáku, posypeme nasekaným koprem a promícháme.
- 3Příprava jogurtové omáčky: Jogurt dáme do misky, přidáme prolisovaný česnek, drobně nasekaný kopr, vymačkanou citrónovou šťávu a promícháme. Nakonec podle chutí posypeme solí, pepřem, vlijeme olej a omáčku ještě jednou zamícháme.
- 4Kotlety naporcujeme, porce osolíme a opepříme. Gril rozpálíme na střední teplotu, na suchý rošt naskládáme připravené kotlety a po obou stranách opečeme. Upečené kotlety necháme 3 minuty odpočinout.
- 5Potom je rozdělíme na jednotlivé talíře, na každou porci položíme plátek bylinkového másla. Z listů ledového salátu na talíři vytvarujeme nádobku, do které lžící položíme čočkový salát a nakonec na talíře nalijeme jogurtovou omáčku. Připravené teplé jídlo servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.