Jehněčí musaka s lilkem
150 min.
Ingredience
- 550gramůLilek
- 750gramůJehněčí maso
- 450gramůCibule
- 3stroužkyČesnek
- 45gramůMouka pšeničná hladká
- 500mililitrůPassata (drcená rajčata)
- 150mililitrůVíno červené
- 2lžíceOregano sušené
- 15mililitrůOlej olivový
- 2lžíceProtlak rajčatový
- 5gramůSůl
- 3gramyPepř černý mletý
- 20gramůPetržel - nať
- Omáčka
- 45gramůMouka pšeničná hladká
- 45gramůMáslo čerstvé
- 450mililitrůMléko polotučné
- 125gramůSýr Gruyére
- 15gramůHořčice
- 3gramyMuškátový oříšek
- 1kusVejce slepičí
Počet porcí:
7Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
535 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
30 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
5 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Lilek nakrájíme na kolečka, dáme do cedníku, hojně osolíme a necháme 30 minut stát.
- 2Do pánve vložíme mleté maso a zvolna je zahříváme, aby se rozpustil lůj. Zvýšíme žár, maso mícháme a smažíme, až zhnědne. Lžící sebereme přebytečný tuk.
- 3Přidáme nasekanou cibuli, drcený česnek a smažíme je, až změknou. Zasypeme moukou, mícháme a 1 minutu ji necháme osmahnout. Přidáme kečup, víno, rajský protlak, oregano, podle chuti sůl a pepř. Zakryjeme a 20 minut podusíme.
- 4Lilek propláchneme a osušíme. Položíme je na grilovací rošt a potřeme olejem. Grilujeme 5-6 minut z obou stran 10 cm pod horkým grilem.
- 5Omáčka: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, mícháme a 2 minuty necháme osmahnout. Postupně přiléváme mléko. Průběžně promícháváme omáčku a vaříme asi 10 minut. Přidáme sýr, hořčici, muškátový oříšek, podle chuti sůl a pepř. Necháme mírně vychladnout a zašleháme vejce.
- 6Do zapékací mísy rozprostřeme polovinu masové směsi, na ni narovnáme polovinu plátků lilku. Totéž opakujeme se zbylým masem a lilky. Na závěr vše zalijeme sýrovou omáčkou a 45 minut dozlatova zapékáme
- 7v předehřáté troubě při 180 °C.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.