Jehněčí musaka s lilkem

150 min.
Řecko

Ingredience

Počet porcí:
7

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
535 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
30 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
5 g
Cukr
5 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Lilek nakrájíme na kolečka, dáme do cedníku, hojně osolíme a necháme 30 minut stát.
  • 2
    Do pánve vložíme mleté maso a zvolna je zahříváme, aby se rozpustil lůj. Zvýšíme žár, maso mícháme a smažíme, až zhnědne. Lžící sebereme přebytečný tuk.
  • 3
    Přidáme nasekanou cibuli, drcený česnek a smažíme je, až změknou. Zasypeme moukou, mícháme a 1 minutu ji necháme osmahnout. Přidáme kečup, víno, rajský protlak, oregano, podle chuti sůl a pepř. Zakryjeme a 20 minut podusíme.
  • 4
    Lilek propláchneme a osušíme. Položíme je na grilovací rošt a potřeme olejem. Grilujeme 5-6 minut z obou stran 10 cm pod horkým grilem.
  • 5
    Omáčka: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, mícháme a 2 minuty necháme osmahnout. Postupně přiléváme mléko. Průběžně promícháváme omáčku a vaříme asi 10 minut. Přidáme sýr, hořčici, muškátový oříšek, podle chuti sůl a pepř. Necháme mírně vychladnout a zašleháme vejce.
  • 6
    Do zapékací mísy rozprostřeme polovinu masové směsi, na ni narovnáme polovinu plátků lilku. Totéž opakujeme se zbylým masem a lilky. Na závěr vše zalijeme sýrovou omáčkou a 45 minut dozlatova zapékáme
  • 7
    v předehřáté troubě při 180 °C.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.