Jemná italská sekaná
80 min.
Ingredience
- 150gramůVeka
- 2decilitryMléko polotučné
- 1lžícePetržel - nať
- 0,5lžíceMajoránka
- 50gramůSýr Parmezán
- 70gramůMortadella
- 1lžíceRozmarýn čerstvý
- 100gramůHlíva ústřičná
- 150gramůŽampiony čerstvé
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 500gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 800gramůMaso mleté - mix
- 2,5lžičkySůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 2lžíceStrouhanka
- 150gramůSlanina vepřová
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 2lžičkyCukr krupice
- 400gramůChléb samožitný
- 4lžíceOlej slunečnicový
- 1lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1357 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
86 g
Sacharidy
94 g
Vláknina
3 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Na kostičky pokrájenou bílou veku dáme do mísy a zalijeme ji mlékem. Omytou petrželku a majoránku drobně pokrájíme. Nastrouháme parmezán, mortadellu pokrájíme na malé kostičky.
- 2Omyjeme rozmarýn, lístky otrháme, polovinu drobně pokrájíme, nepokrájené odložíme do misky na ozdobu. Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme, tvrdou spodní část odkrojíme a hlívu pokrájíme na drobné kousky. Očistíme cibuli s česnekem a drobně posekáme. Žampiony očistíme, omyjeme a nožičky odkrojíme. Hlavičky žampionů nakrájíme na plátky. Konzervovaná rajčata scedíme, pak je v misce vidličkou rozmačkáme.
- 3V míse smícháme namočenou veku, kterou jsme vymačkali, mleté maso, sýry, majoránku, hlívu s petrželkou, cibuli s hlívou, ochutíme solí (1-1.5 lžičky), černým pepřem a vypracujeme šišku. Formu na srnčí hřbet si vytřeme olejem (2 lžíce), vysypeme trochou strouhanky a vyložíme slaninou tak, aby přesahovala ven. Masovou směs dáme do formy, přikryjeme přesahující slaninou a posypeme lístky rozmarýnu.
- 4Pečeme v předehřáté troubě na 200°C. Pečeme při 160°C 30 minut, poté ještě 20 minut na 180°C, aby sekaná získala zlatavou kůrku.
- 5Mezitím si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zprudka orestujeme žampiony (1 minutu), přimícháme petrželku, rozmačkaná rajčata i se zachycenou šťávou. Ochutíme solí (0.5-1 lžičky), bílým pepřem, cukrem, pokrájeným rozmarýnem a pod pokličkou vše dusíme přibližně 5-7 minut.
- 6Upečenou sekanou vyklopíme a nakrájíme na plátky. Plátky sekané položíme na talíře a přidáme k nim podušené žampiony s rajčaty. Podáváme s černým chlebem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.