Kachní polévka s topinamburou
150 min.
Ingredience
- Bujon z kachny [29086]
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 3lžíceHusí sádlo
- 150gramůJátra kuřecí
- 150gramůKuřecí srdíčka
- 1lžíceNové koření celé
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 3kusyRajčata
- 0,5lžíceSůl
- 1lžíceŠalvěj čerstvá
- 4decilitryVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 150gramůŽaludky drůbeží
- 1kilogramKachna mražená
- 2kusyMrkev kořen
- 100gramůSlanina vepřová
- 1lžičkaPepř 4 barev
- 2lžičkySůl mořská
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 4lžíceSezam - semena
- 1lžíceŘeřicha
- 2kusyČesnek
- 200gramůTopinambury
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1578 kcal
Bílkoviny
60 g
Tuky
128 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
13 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Topinambury oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky.
- 2V hrnci rozpustíme drobně pokrájenou slaninu, přidáme k ní oloupaný prolisovaný česnek, barevný pepř a pak opatrně přilijeme 1 litr kachního bujonu, do kterého přidáme pokrájené topinambury, sůl a muškátový oříšek.
- 3V pánvi nasucho opražíme sezamová semínka. Omytou řeřichu drobně pokrájíme.
- 4Každou porci posypeme sezamem s řeřichou a podáváme.
- 5Bujon z kachny [29086]:
- 6Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
- 7Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
- 8Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
- 9Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
- 10Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
- 11Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.