Koláč se sýrem feta a černými olivami

70 min.
Evropa

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
438 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
25 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme do ní vejce, sůl, máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky a následně rukama vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodiny.
  • 2
    Uvařené brambory v slupce oloupeme, nakrájíme na plátky. Sýr feta pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Olivy rozkrájíme a vypeckujeme. Všechny ingredience dáme do mísy, promícháme, ochutíme solí, pepřem, tymiánem a znovu dobře promícháme.
  • 3
    Těsto z hladké mouky si rozdělíme na 2 díly, větší a menší. Z většího dílu těsta na pomoučeném vále vyválíme placku asi 2 mm silnou a vyložíme jí olejem vymazanou formu, kterou naplníme sýrovou směsí. Z menšího dílu vyválíme placku tak velkou, jako je průměr koláčové formy, kterou pak koláč zakryjeme, rukama víko přitlačíme, aby vyšel vzduch, okraje většího těsta přeložíme dovnitř a povrch potřeme žloutkem. Uprostřed koláče uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 40 minut.
  • 4
    Upečený koláč se sýrem feta pokrájíme na porce a podáváme s pokrájenými rajčaty.
  • 6

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 7. 5. 2017
Koláč se sýrem feta a černými olivami
Vynikající koláč 😍