Koroptví polévka s bílým jogurtem
120 min.
Ingredience
- jogurtová směs
- 0,5lžíceKopr čerstvý
- 3lžíceJogurt bílý smetanový
- 0,5špetkaSůl
- 1špetkaCukr krupice
- 2kusyČesnek
- Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]
- 1kilogramBažant obecný
- 2kusyBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 4kusyJalovec
- 1lžíceCeler - nať
- 2stroužkyČesnek
- 200gramůKuřecí drůbky
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 4lžícePepř 4 barev
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 0,5lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 7decilitrůVoda pitná
- 200gramůKoroptev
- 0,5špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 100gramůLilek
- 100gramůCuketa
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 50gramůRýže dušená
- 0,5lžíceMáta
- 0,5lžičkaPepř bílý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
947 kcal
Bílkoviny
84 g
Tuky
37 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
11 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Oloupaný česnek prolisujeme a dáme do misky. Přidáme k němu 3 lžíce bílého jogurtu špetku soli, špetku cukru, omytý, drobně pokrájený kopr a směs dobře vymícháme.
- 2200 g prsa z koroptve omyjeme a nakrájíme na hranolky, dáme do misky a promícháme se solí a pepřem.
- 3100 g lilku omyjeme, rozkrájíme na kostičky, osolíme a necháme "vypotit". Po 30 minutách kostičky lilku opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. 100 g omyté cukety též pokrájíme na kostičky.
- 4V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme do něj 1/2 lžičky bílého pepře a podusíme na něm maso, přidáme lilek s cuketou, přilijeme 1 litr vínového bujonu a vaříme přibližně 5-7 minut.
- 5Do bujonu spolu s mletým barevným pepřem přimícháme jogurtovou směs, 50 g předem uvařené (dušené) rýže, dochutíme solí a povaříme 1-2 minuty.
- 6Podáváme s omytými, drobně pokrájenými lístky máty.
- 7Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
- 8Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
- 9Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
- 10Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.