Košíčky-hvězdičky z listového těsta s ořechy
155 min.
Ingredience
- 2kusyLilek
- 1lžíceSůl
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 2kusyCibulka jarní
- 2stroužkyČesnek
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceOlej olivový
- 2lžícePetržel - nať
- 60gramůOříšky piniové
- 1lžičkaSůl bylinková
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaChilli koření mleté
- 150gramůSýr Niva (Rokfór)
- 400gramůListové těsto
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
787 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
51 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
7 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Lilky omyjeme, oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, vložíme do mísy a osolíme. Necháme je "vypotit" 20 - 30 minut.
- 2Listové těsto rozválíme na mírně pomoučněném válu na sílu přibližně
- 34 mm. Budeme potřebovat dvě formičky - hvězdičky, jednu větší v průměru přibližně 8 - 10 cm, druhou o 1 cm menší. Vykrojíme si 16 velkých hvězdiček. 8 velkých hvězdiček dáme na plech, vyložený pečicím papírem. Z 8 zbývajících hvězdiček vykrojíme menší hvězdičkou výřez, který též položíme na plech, ty použijeme jako pokličku. Okraje velkých hvězdiček potřeme vodou, na ně opatrně položíme zbývající vyříznutý okraj, takto utvoříme košíček. Všechny hvězdičky potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme v troubě do zlatova při 190°C (přibližně 10 minut). Košíčky necháme vychladnout.
- 4"Vypocené" lilky promyjeme pod tekoucí vodou a necháme je okapat. Očistíme jarní cibulku s česnekem a pokrájíme ji nadrobno. V pánvi si rozpustíme máslo s olejem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme lilky, promícháme a smažíme do zlatova. Omyjeme petrželku, část lístků odložíme na ozdobu, ostatní drobně pokrájíme a přimícháme k lilkům. V druhé pánvi si nasucho opražíme dozlatova piniové oříšky. Lilky ochutíme bylinkovou solí, chilli, pepřem, přimícháme nastrouhanou Nivu, oříšky a když směs trochu vychladne, naplníme košíčky, ozdobíme petrželkou, přikryjeme malými upečeným hvězdičkami a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.