Králík dušený se zeleninou a olivami
220 min.
Ingredience
- 1kusKrálík
- 50gramůMrkev kořen
- 50gramůCeler bulvový
- 30gramůPetržel kořen
- 1kusCibule
- 0,25lžičkaSůl
- 0,25lžičkaPepř černý mletý
- 1kusTymián čerstvý
- 1kusRozmarýn čerstvý
- 100mililitrůVíno bílé
- 2lžíceOlej olivový
- 3stroužkyČesnek
- 20gramůOlivy černé
- 20gramůRajčata sušená sterilovaná
- 3lžícePetržel hladkolistá
- 20gramůMáslo čerstvé
- Na vývar
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
988 kcal
Bílkoviny
124 g
Tuky
43 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Králíka opláchneme a vykostíme, maso odložíme do mísy. Na vývar zeleninu očistíme, opláchneme a nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozpůlíme. Kosti a odřezky z králíka vložíme do studené vody, přidáme zeleninu, cibuli, koření a sůl a na mírném plameni vaříme zhruba 2 hodiny. Hotový vývar přecedíme.
- 2Vykostěné maso nakrájíme na stejné kousky, opepříme a osolíme. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky. Očištěnou kořenovou zeleninu opláchneme a nakrájíme na kousky. Petrželovou nať jemně nasekáme. Vypeckované olivy rozpůlíme, sušená rajčata nakrájíme na kousky.
- 3Okořeněné maso vložíme do kastrolu s rozehřátým olejem, zprudka ze všech stran orestujeme, poté vložíme do mísy. Na výpeku osmažíme česnek s cibulí a zeleninou. Na závěr přidáme rozmarýn s tymiánem. Změklou zeleninu podlijeme vínem a necháme zredukovat. Přilijeme zhruba 500 ml vývaru z králíka, přidáme orestované kousky králíka a pod přikrytím dusíme asi 25 minut. Poté přidáme olivy, rajčata a petrželovou nať. Před podáváním přidáme máslo a necháme rozpustit.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.