Králík na rozmarýnu
160 min.
Ingredience
- 100gramůAnglická slanina
- 1kusCibule
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 1stroužekČesnek
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaSůl
- 20gramůRozmarýn čerstvý
- 5gramůBobkový list
- 5decilitrůVývar slepičí
- 0,5decilitrVíno bílé
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1kilogramKrálík
- 0,5kusCeler řapíkatý
- Bramborové noky
- 300gramůMouka polohrubá
- 1kusVejce slepičí
- 20gramůCibulka jarní
- 100gramůAnglická slanina
- 0,5kilogramBrambory
- 0,5lžičkaSůl
- Špenát
- 200gramůŠpenát mražený
- 1kusCibule
- 1stroužekČesnek
- 1špetkaPepř černý mletý
- 70gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 20gramůMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1286 kcal
Bílkoviny
100 g
Tuky
57 g
Sacharidy
87 g
Vláknina
11 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Cibuli, česnek oloupeme, nakrájíme na plátky. Mrkev, celer, petržel oškrábeme, nakrájíme na nudličky. Všechnu připravenou zeleninu smícháme a rozložíme na pekáč. Králíka důkladně očistíme, rozporcujeme, opláchneme pod studenou vodou, prošpikujeme anglickou slaninou.
- 2Porce králíka naskládáme do pekáče na zeleninu, kam přidáme bobkový list, rozmarýn. Suroviny podlijeme vínem, na maso poklademe kostky másla. Naplněný pekáč vložíme do horké trouby a při 180stupňové teplotě pečeme přibližně 60 minut. Po dobu pečení maso otočíme, aby se opeklo pěkně z každé strany dozlatova a doměkka.
- 3Pekáč vytáhneme z trouby, vybereme z něho maso, které dáme stranou. Pekáč se zeleninou dáme na sporák a šťávu, která zbyla v pekáči, vypečeme na tuk. Zalijeme 1 dl vývaru, aby se vyvařila připečená místa a šťávu necháme zase vyvařit. Tento postup opakujeme ještě dvakrát, aby šťáva zůstala pěkně hnědá. Při posledním vypékání posypeme hladkou moukou, zamícháme a zasmahneme na hladkou hnědou jíšku. Hotovou jíšku přelijeme přes hustý cedník do hrnce, kam přilijeme 2 dl vývaru, metličkou dobře prošleháme a na mírném ohni za občasného míchání povaříme přibližně 60 minut. Před dovařením omáčku dochutíme solí, pepřem, vmícháme kousky studeného másla a ihned odstavíme ze sporáku.
- 4Bramborové noky: Brambory ve slupce uvaříme v hrnci s osolenou vodou. Scedíme je, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do misky. Přidáme vejce, sůl, mouku a vypracujeme tuhé těsto. Těsto vyválíme do válečku, který nakrájíme na malé noky. Noky pokládáme do vřící osolené vody, kde je vaříme doměkka 10 minut. Uvařené noky scedíme a dáme do studené vody. Těsně před podáváním noky zahřejeme v pánvi na rozpáleném másle s nakrájenou cibulí a slaninou.
- 5Špenát necháme rozmrazit, opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Ve vhodném kastrůlku rozpálíme máslo, na kterém zpěníme oloupaný a nakrájený česnek a cibuli. Přidáme vymačkaný a okapaný špenát, dochutíme solí, pepřem, zalijeme smetanou. Za občasného míchání vaříme až do zahoustnutí špenátu.
- 6Na mělký talíř dáme teplé noky, přidáme špenát, položíme porci králíka, na talíř nalijeme hnědou šťávu a jídlo servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.