Lasagne s masovými knedlíčky
225 min.
Ingredience
- 300gramůHovězí maso mleté
- 300gramůVepřové maso mleté
- 1kusVejce slepičí
- 50gramůStrouhanka
- 75mililitrůSýr Parmezán
- 2lžícePetržel - nať
- 60mililitrůOlej olivový
- 1kusCibule
- 1kusMrkev kořen
- 1kusCeler řapíkatý
- 800gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 1lžičkaOregano sušené
- 1lžičkaBazalka
- 7plátkůLasagne
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 750mililitrůMléko plnotučné
- 1kusBobkový list
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 50gramůMáslo čerstvé
- 50gramůMouka pšeničná hladká
- 1kusMuškátový oříšek
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
896 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
59 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
5 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Nejprve zhotovíme masové knedlíčky. Do velké mísy vložíme 175 g hovězího a 175 g vepřového mletého masa. Přidáme vejce, strouhanku, 30 ml nastrouhaného parmezánu, polovinu nakrájené petržele a jeden utřený stroužek česneku. Osolíme a opepříme.
- 2Vše promícháme dřevěnou měchačkou a poté uhněteme rukama, až získáme jemnou a trochu lepkavou směs.
- 3Omyjeme si ruce, opláchneme je studenou vodou, dlaněmi uválíme z masové směsi 60 velmi malých kuliček. Masové knedlíčky položíme na plech, necháme je 30 minut chladnout v lednici.
- 4Mezitím nalijeme mléko pro bešamelovou omáčku do hrnce. Bobkový list natrháme a přidáme spolu s tymiánem do mléka. Mléko uvedeme k varu, odstavíme z plotny, přikryjeme poklicí a necháme louhovat.
- 5Zhotovíme masovou omáčku. V hluboké pánvi zahřejeme polovinu oleje, vložíme jemně pokrájenou cibuli, mrkev, celer a utřený česnek. Smažíme na mírném ohni 5 minut, až je zelenina měkká, občas zamícháme. Přimícháme zbývající mleté hovězí a vepřové maso a smažíme na mírném ohni 10 minut. Často mícháme. Kousky masa od sebe oddělujeme.
- 6Osolíme a opepříme, poté nasypeme nakrájená nakládaná rajčata, zbytek petržele a oregano s bazalkou. Důkladně promícháme, přikryjeme a dusíme na mírném ohni 50 minut, občas zamícháme.
- 7Mezitím ve velké pánvi zahřejeme zbývající olej. Masové knedlíčky smažíme po várkách 7 minut na středním až prudkém ohni, aby byly osmahnuté ze všech stran. Pánví občas zatřeseme, aby se knedlíčky otočily. Hotové masové knedlíčky přendáme na papírové utěrky a necháme oschnout.
- 8Troubu zahřejeme na 190 stupňů Celsia. Zhotovíme bešamelovou omáčku. Mléko prolijeme cedníkem, tymián a bobkový list odstraníme. Ve středním hrnci zahřejeme máslo, přisypeme mouku a smažíme 2 minuty. Stále mícháme.
- 9Postupně přiléváme mléko, po každém přidání pořádně zamícháme šlehací metlou. Uvedeme k bodu varu, za stálého míchání vaříme, až je omáčka hustá a jemná. Přidáme nastrouhaný muškátový oříšek. Nakonec osolíme, opepříme, promícháme a odstavíme z plotny.
- 10Třetinu masové omáčky nalijeme do větší mělké zapékací nádoby.
- 11Přidáme polovinu masových knedlíčků, zalijeme třetinou bešamelové omáčky a zakryjeme polovinou plátků předvařených lasagní. Vrstvy opakujeme, navrch nalijeme zbývající masovou a bešamelovou omáčku.
- 12Posypeme zbylým nastrouhaným parmezánem a pečeme 35 minut, až omáčka bublá a povrch je zlatavý. Před podáváním necháme 10 minut odstát.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.