Pečená jehněčí kýta se zeleninou
135 min.
Ingredience
- 3kusyŠalotka
- 300gramůRajčata
- 3lžícePetržel - nať
- 60mililitrůVíno červené
- 350mililitrůVývar drůbeží
- 0,25špetkaPepř černý mletý
- 40mililitrůOlej rostlinný
- 0,5lžičkaSůl
- Na brambory
- 800gramůBrambory
- 1,5litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- Na fazole
- 2stroužkyČesnek
- 1,5litryVoda pitná
- 2kusyBobkový list
- 200gramůFazole
- Na maso
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
805 kcal
Bílkoviny
45 g
Tuky
38 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
5 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Mladé fazole (flažolet) propláchneme, zalijeme vodou a necháme namočené přes noc. Syrové brambory oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Šalotky nakrájíme nadrobno, fazolky očistíme a pokrájíme. Rajčata krájíme na kostky, petrželovou nať nasekáme na jemno. Opláchnutý citron rozkrájíme na plátky a vyjmeme případné pecičky. Jehněčí kýtu očistíme, vykostíme a zbavíme tuku. Maso osolíme, opepříme, posypeme lístky rozmarýnu a poklademe plátky citronu. Poté maso zarolujeme a ovineme potravinářským provázkem. Roládu potřeme rozpuštěným máslem. Česnek nakrájíme na klínky a prošpikujeme jím maso.
- 2Fazole pod poklicí vaříme na mírném ohni s česnekem a bobkovým listem (fazole se do měkka vaří zhruba 75 – 80 minut). Uvařené fazole scedíme, necháme okapat, poté odstraníme bobkové listy. Fazole držíme v teple.
- 3V mezičase vložíme maso na mřížku do pekáče a v troubě předehřáté na 180°C pečeme, až je maso měkké.
- 4Brambory vložíme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 10 minut, poté scedíme a držíme na teple.
- 5Z upečeného masa sejmeme provázek, maso přikryjeme alobalem a držíme v teple.
- 6Na oleji v kastrolu smažíme šalotky, přidáme rajčata a smažíme asi 4 minuty, přimícháme fazole, sůl, pepř a nať. Zamícháme, pod poklicí podusíme ještě asi 3 minuty. Poté přimícháme brambory a prohřejeme.
- 7Pekáč s výpekem dáme na sporák, přilijeme horký vývar a víno. Ze stěn a dna pekáče seškrábeme výpečky, vmícháme je do vývaru, provaříme.
- 8Maso rozkrájíme na plátky, na mísu navrstvíme fazole s brambory, poklademe plátky masa, v omáčníku podáváme vinnou omáčku.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.