Pečená jehněčí kýta se zeleninou

135 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
805 kcal
Bílkoviny
45 g
Tuky
38 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
5 g
Cukr
1 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Mladé fazole (flažolet) propláchneme, zalijeme vodou a necháme namočené přes noc. Syrové brambory oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Šalotky nakrájíme nadrobno, fazolky očistíme a pokrájíme. Rajčata krájíme na kostky, petrželovou nať nasekáme na jemno. Opláchnutý citron rozkrájíme na plátky a vyjmeme případné pecičky. Jehněčí kýtu očistíme, vykostíme a zbavíme tuku. Maso osolíme, opepříme, posypeme lístky rozmarýnu a poklademe plátky citronu. Poté maso zarolujeme a ovineme potravinářským provázkem. Roládu potřeme rozpuštěným máslem. Česnek nakrájíme na klínky a prošpikujeme jím maso.
  • 2
    Fazole pod poklicí vaříme na mírném ohni s česnekem a bobkovým listem (fazole se do měkka vaří zhruba 75 – 80 minut). Uvařené fazole scedíme, necháme okapat, poté odstraníme bobkové listy. Fazole držíme v teple.
  • 3
    V mezičase vložíme maso na mřížku do pekáče a v troubě předehřáté na 180°C pečeme, až je maso měkké.
  • 4
    Brambory vložíme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 10 minut, poté scedíme a držíme na teple.
  • 5
    Z upečeného masa sejmeme provázek, maso přikryjeme alobalem a držíme v teple.
  • 6
    Na oleji v kastrolu smažíme šalotky, přidáme rajčata a smažíme asi 4 minuty, přimícháme fazole, sůl, pepř a nať. Zamícháme, pod poklicí podusíme ještě asi 3 minuty. Poté přimícháme brambory a prohřejeme.
  • 7
    Pekáč s výpekem dáme na sporák, přilijeme horký vývar a víno. Ze stěn a dna pekáče seškrábeme výpečky, vmícháme je do vývaru, provaříme.
  • 8
    Maso rozkrájíme na plátky, na mísu navrstvíme fazole s brambory, poklademe plátky masa, v omáčníku podáváme vinnou omáčku.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.