Pečený zaječí hřbet na jablkách
50 min.
Ingredience
- 3špetkySůl
- 3špetkyPepř černý mletý
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 1lžičkaRozmarýn čerstvý
- 50gramůŠalvěj čerstvá
- 4kusyJalovec
- 1špetkaSkořice mletá
- 1špetkaHřebíček mletý
- 50gramůMáslo čerstvé
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 6centilitrůCalvados
- 50gramůSlanina vepřová
- 4kusyJablka
- 1lžíceCukr krupice
- 250mililitrůZvěřinový vývar
- 2lžíceKompot brusinkový
- 125mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 4lžíceOlej z pšeničných klíčků
- 800gramůZaječí maso
- 0,5kusPomeranče
- 0,5kusCeler bulvový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
822 kcal
Bílkoviny
53 g
Tuky
36 g
Sacharidy
67 g
Vláknina
13 g
Cukr
28 g
Postup přípravy
- 1Očištěný zaječí hřbet osolíme a opepříme. Tymián, rozmarýn, šalvěj, jalovec, skořici i hřebíček roztlučeme v hmoždíři. Přidáme nastrouhanou kůru z poloviny jednoho chemicky neošetřeného pomeranče. Zaječí hřbet potřeme vzniklou směsí a necháme alespoň hodinu marinovat.
- 2Předehřejeme troubu na 180°C. Do pekáče vlijeme olej, přidáme máslo a hřbet opečeme. Oškrábeme mrkev, celer, petržel, vše pokrájíme nadrobno. Nakrájenou zeleninu vložíme do pekáče, opečeme a přilijeme polovinu calvadosu. Pečeme ještě 25 minut.
- 3Omyjeme a oloupeme jablka, rozkrojíme je na polovinu, odstraníme jádřince. Poté rozkrájíme jablka na měsíčky.
- 4V pánvi na zbytku másla necháme zkaramelizovat cukr. Vmícháme do něj jablka a prohřejeme je, přilijeme zbytek calvadosu, zakryjeme poklicí a dvě minuty dusíme.
- 5Vyndáme hřbet z pekáče, odstraníme z něj slaninu, rozředíme vývarem vypečenou šťávu a provaříme ji na plotně. Přidáme brusinkový kompot a lisujeme přes síto. Vlijeme do omáčky smetanu a vaříme ji do zhoustnutí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.