Pirohy s mletým masem a zeleninou
115 min.
Ingredience
- náplň
- 3lžíceKroupy ječné
- 0,7litrVoda pitná
- 150gramůBrambory
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 1stroužekČesnek
- 2lžičkyOlej olivový
- 1kusCibule
- 220gramůVepřové maso mleté
- 220gramůHovězí maso mleté
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 2lžičkySůl
- 1lžičkaKmín drcený
- 1lžičkaHořčice
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 2špetkySůl
- 120gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaOcet kvasný lihový
- 2lžíceMinerální voda perlivá
- 1kusVejce slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
699 kcal
Bílkoviny
32 g
Tuky
46 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Na masové pirohy nejdříve připravíme náplň. Dobře promyjeme kroupy, vložíme do menšího hrnce, přidáme 0,7 litru vody a vaříme do měkka. Oloupeme a omyjeme brambory, mrkev, petržel. Zeleninu pokrájíme na kostičky. Po 10 minutách přidáme ke kroupám pokrájenou zeleninu, 0,5 lžičky soli a vše vaříme 15 - 20 minut. Očistíme cibuli s česnekem, cibuli drobně nakrájíme a česnek prolisujeme. V pánvi na rozpáleném olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté vepřové a hovězí maso. Jen krátce, přibližně po 7 minut maso restujeme. Poté ho ochutíme česnekem, pepřem, solí, kmínem, promícháme a pod poklicí dusíme 30 minut.
- 2Slijeme přebytečnou vodu z uvařené zeleniny a směs přimícháme k masu. Dochutíme solí, hořčicí, necháme vychladnout.
- 3Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek se lžičkou octa a s 2 lžícemi minerální vody.
- 4Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 5Nastříháme si pečicí papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečicího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 5 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar.
- 6Formičkou o průměru asi 8 - 9 cm vykrojíme kolečka, na střed těsta položíme 1 - 2 lžíce náplně. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, dobře je přitiskneme k sobě.
- 7Takto připravíme ostatní pirohy. Poklademe je na plech, vyložený pečicím papírem, spojenými okraji směrem nahoru a potřeme vajíčkem.
- 8Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 200°C, potom teplotu snížíme a pečeme do zlatova přibližně 25 minut. Podáváme je horké.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.