Pirohy s mletým masem a zeleninou

115 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
699 kcal
Bílkoviny
32 g
Tuky
46 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Na masové pirohy nejdříve připravíme náplň. Dobře promyjeme kroupy, vložíme do menšího hrnce, přidáme 0,7 litru vody a vaříme do měkka. Oloupeme a omyjeme brambory, mrkev, petržel. Zeleninu pokrájíme na kostičky. Po 10 minutách přidáme ke kroupám pokrájenou zeleninu, 0,5 lžičky soli a vše vaříme 15 - 20 minut. Očistíme cibuli s česnekem, cibuli drobně nakrájíme a česnek prolisujeme. V pánvi na rozpáleném olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté vepřové a hovězí maso. Jen krátce, přibližně po 7 minut maso restujeme. Poté ho ochutíme česnekem, pepřem, solí, kmínem, promícháme a pod poklicí dusíme 30 minut.
  • 2
    Slijeme přebytečnou vodu z uvařené zeleniny a směs přimícháme k masu. Dochutíme solí, hořčicí, necháme vychladnout.
  • 3
    Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek se lžičkou octa a s 2 lžícemi minerální vody.
  • 4
    Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 5
    Nastříháme si pečicí papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečicího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 5 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar.
  • 6
    Formičkou o průměru asi 8 - 9 cm vykrojíme kolečka, na střed těsta položíme 1 - 2 lžíce náplně. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, dobře je přitiskneme k sobě.
  • 7
    Takto připravíme ostatní pirohy. Poklademe je na plech, vyložený pečicím papírem, spojenými okraji směrem nahoru a potřeme vajíčkem.
  • 8
    Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 200°C, potom teplotu snížíme a pečeme do zlatova přibližně 25 minut. Podáváme je horké.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.