Plněné conchiglie se špenátem
130 min.
Ingredience
- 2kusyCibule
- 1kusMrkev kořen
- 1kusCeler řapíkatý
- 60mililitrůOlej olivový
- 1lžičkaBazalka
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 1lžičkaOregano čerstvé
- 1lžičkaMajoránka čerstvá
- 800gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 1lžičkaCukr krupice
- 1lžíceRajčatová pasta
- 90mililitrůVíno bílé
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 50gramůSýr Parmezán
- 25gramůMáslo čerstvé
- 275gramůŠpenát listový čerstvý
- 4gramyŠafrán
- 250gramůSýr Ricotta
- 1kusVejce slepičí
- 150mililitrůVývar zeleninový
- 100mililitrůSmetana čerstvá ke šlehání
- 2litryVoda pitná
- 200gramůTěstoviny Conchiglie
- 2stroužkyČesnek
- 1špetkaMuškátový oříšek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
644 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
35 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
7 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Připravíme zimní rajskou omáčku. 1 kus cibule, mrkev a celer nakrájíme najemno, můžeme použít i kuchyňský mixér.
- 2V hluboké pánvi zahřejeme olej, vložíme 1 stroužek česneku nakrájený na tenké plátky a smažíme na mírném ohni 2 minuty.
- 3Přimícháme nakrájenou zeleninu spolu s bazalkou, tymiánem, oreganem a majoránkou. Za častého míchání smažíme na mírném ohni 7 minut, až je zelenina měkká a mírně zlatavá.
- 4Vložíme nakrájená rajčata, pastu ze sušených rajčat a cukr. Přimícháme víno a dle chuti osolíme a opepříme. Za stálého míchání uvedeme do varu, poté snížíme teplotu. Povaříme 45 minut, občas zamícháme.
- 5Troubu zahřejeme na 190 stupňů. Ve velkém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu. Vložíme těstoviny a vaříme 10 minut. Těstoviny slijeme, hrnec naplníme do poloviny studenou vodou a vložíme do ní těstoviny.
- 6V hluboké pánvi zahřejeme máslo, vložíme 1 cibuli nakrájenou nadrobno. Stále mícháme a smažíme na mírném ohni 5 minut, až je cibule měkká. Přimícháme čerstvý očištěný špenát nakrájený na kousky, utřený česnek, šafránový prášek a nastrouhaný muškátový oříšek. Dle chuti osolíme a opepříme. Zamícháme, zvýšíme teplotu, často mícháme a povaříme 8 minut, až je špenát měkký.
- 7Zvýšíme teplotu na nejvyšší stupeň, mícháme a vaříme tak dlouho, až se tekutina vyvaří a špenát je poměrně suchý. Špenát přendáme do misky, přidáme ricottu a promícháme. Ochutnáme a dle chuti dosolíme a dopepříme. Vložíme vejce a znovu promícháme.
- 8Rajskou omáčku rozmixujeme, nalijeme do mísy a přilijeme zeleninový vývar spolu se smetanou. Promícháme a popřípadě dochutíme.
- 9Polovinu omáčky nalijeme do zapékací formy. Postupně vyndaváme těstoviny z vody, vodu otřepeme a pomocí malé lžičky naplníme těstoviny špenátovou směsí. Polijeme je trochou zbývající omáčky a posypeme nastrouhaným parmezánem. Pečeme v předehřáté troubě 12 minut, až je pokrm horký. Před podáváním necháme 10 minut odstát.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.