Polévka s mangoldem
150 min.
Ingredience
- Slepičí bujon
- 1lžíceBazalka
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 150gramůPórek
- 1kilogramSlepice
- 1lžíceSůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 2,5decilitryVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 1lžíceCeler - nať
- 200gramůMrkev kořen
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 200gramůMangold
- 2kusyŠalotka
- 300gramůŠunka krůtí
- 2,5decilitryPivo světlé 10% 3,9% obj.
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 0,5lžičkaPepř citronový
- 1lžíceHořčice
- 1lžíceKerblík
- 2kusyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
808 kcal
Bílkoviny
79 g
Tuky
29 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
7 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Mangold omyjeme a pokrájíme na tenké nudličky. Oloupanou cibuli šalotku nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a drobně pokrájíme. Krůtí uzenou šunku pokrájíme na nudličky.
- 2V pánvi na rozpuštěném másle zpěníme cibuli s česnekem, přidáme k ní mangold, opepříme a krátce podusíme. Přilijeme 2,5 dl piva, 7,5 dl slepičího bujonu a pokrájené uzené maso. Vaříme 5 - 7 minut, dochutíme solí, paprikou, citronovým pepřem a hořčicí.
- 3Polévku posypeme omytým, drobně pokrájeným kerblíkem a podáváme. Slepičí bujon [28675]:
- 4Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
- 5Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- 6Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- 7Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
- 8Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.