Ráčková omáčka s bylinkami
90 min.
Ingredience
- Omáčka
- 0,5decilitrOlej olivový extra panenský
- 50gramůMáslo čerstvé
- 100gramůŠalotka
- 2stroužkyČesnek
- 1kusPomeranče
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžíceŠalvěj čerstvá
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1lžíceRozmarýn čerstvý
- 100gramůRajčata
- 3špetkySůl mořská
- 3špetkyPepř černý mletý
- 1decilitrBujón zeleninový
- 1decilitrSherry brandy
- 5centilitrůKoňak
- 5centilitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceProtlak rajčatový
- Vaření ráčci
- 1,4kilogramyRak říční
- 1kusPetržel kořen
- 1kusMrkev kořen
- 1lžíceSůl
- 1lžičkaKmín celý
- 3litryVoda pitná
- 1decilitrVíno bílé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
727 kcal
Bílkoviny
60 g
Tuky
32 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
5 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Petržel s mrkví očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. Živé říční ráčky důkladně kartáčkem očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Do většího hrnce nalijeme 2,5–3 litry vody a přivedeme k varu. Přidáme očištěnou zeleninu, sůl, kmín a vaříme 5–8 minut, poté přilijeme 1 dl bílého vína. Jakmile voda s vínem začne znovu vřít, opatrně ráčky vhazujeme do vroucí vody. Tím je hned usmrtíme. Hrnec s vodou ráčky vložíme do hrnce. Ráčky vaříme 15–20 minut. Uvaření jsou krásně červení. Ráčky vybereme sítem z vody a necháme vychladnout. 4 malé ráčky si odložíme na ozdobu. Z ostatních vybereme maso z klepet a ze skeletu.
- 2Očistíme šalotky a drobně je pokrájíme. Z dobře omytého a osušeného pomeranče jemně nastrouháme kůru. Petrželovou nať, šalvěj, tymián a rozmarýn omyjeme, vodu z bylinek setřepeme a bylinky svážeme nití. Očistíme si 2 stroužky česneku. 2 rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou a oloupeme je. Z rajčat odstraníme semínka a pokrájíme je na kostičky.
- 3V pánvi si rozpálíme máslo s olejem a maso z ráčků restujeme asi 2 minuty. Přidáme šalotku, prolisovaný česnek, pomerančovou kůru, rajčata, rajčatový protlak, sůl, pepř a vše restujeme další 2 minuty dozlatova. Přilijeme zeleninový bujón a brandy a pánev zakryjeme poklicí. Snížíme teplotu a velmi pomalu vaříme – táhneme 45–50 minut. Omáčku s masem prolisujeme přes síto do rendlíku. Přivedeme znovu k varu, přimícháme koňak a smetanu a odstavíme omáčku z plotny. Podle chuti ji můžeme dosolit.
- 4Omáčku podáváme v malém množství k minutkám z hovězího i vepřového masa. Pokrm ozdobíme odloženými uvařenými ráčky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.