Salát Niçoise s vařeným lososem a křepelčími vejci
55 min.
Ingredience
- 8kusůBrambory
- 16kusůVejce křepelčí
- 300gramůFazolové lusky zelené
- 2kusyŠalotka
- 0,4lžičkaSůl
- 0,2lžičkaPepř černý mletý
- 600gramůLosos - filety
- 6lžicBazalka
- 0,5kusTymián čerstvý
- 0,5kusCitrony
- 1,5litryVývar rybí
- 250gramůOlivy černé
- 400gramůRajčata
- 100mililitrůFrancouzská zálivka
- 150mililitrůMajonéza
- Rybí vývar s vanilkou podle Ramsaye [47894]
- 0,5kusBobkový list
- 0,5kusCeler řapíkatý
- 0,5kusCibule
- 0,5kusCitrony
- 1stroužekČesnek
- 0,5kusFenykl sladký - hlíza
- 0,5kusPórek
- 1kilogramRybí kosti
- 0,5kusTymián čerstvý
- 1kusVanilkový lusk
- 150mililitrůVíno bílé
- 1,5litryVoda pitná
- 50gramůPepř bílý
- 140lžicOlej olivový
- Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]
- 40mililitrůOcet vinný
- 0,2lžičkaPepř černý mletý
- 0,4lžičkaSůl
- 140mililitrůOlej olivový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2248 kcal
Bílkoviny
37 g
Tuky
214 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
11 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Před vlastní přípravou salátu uvaříme lososa: ve velkém hrnci uvedeme do varu 1,5 l rybího vývaru (můžeme použít i vodu), vložíme několik stonků bazalky, půlku citronu rozkrojenou na 4 díly, nahrubo pokrájená 2 stébla citronely, snítku tymiánu a půl lžičky mořské soli, na mírném ohni vaříme 15 - 20 minut. Zesílíme příkon tepla, přidáme 4 osolené a opepřené plátky lososa (bez kostí a kůže), opatrně je povaříme 4 - 5 minut tak, aby maso uvnitř zůstalo růžové. Hrnec odstavíme, lososa necháme vychladnout v nálevu. Plátky rozebereme na kousky a odložíme. Vaříme-li rybu den předem, uložíme ji zakrytou v chladničce.
- 2Poté připravíme ostatní suroviny: ve slupce uvaříme 8 velkých nových brambor, ještě teplé je rozkrájíme na kousky, krátce povaříme a následně rychle ochladíme zelené fazolky, nahniličku uvaříme a oloupeme 16 křepelčích vajíček (můžeme je případně nahradit 4 vejci slepičími, uvařenými natvrdo, oloupanými a nakrájenými). Na kolečka pokrájíme 2 velké šalotky, na půlky 24 koktejlových rajčátek.
- 3Ve velké míse opatrně promícháme brambory s vejci, šalotkou, rajčaty, černými olivami, solí a pepřem. Tento základ přelijeme zálivkou vinaigrette (francouzská zálivka) a rozdělíme na 4 misky. Rozebraného lososa rozložíme na misky, posypeme bazalkovými lístky.
- 4Servírujeme s hustou majonézou, samostatně na malých mističkách.
- 6Rybí vývar s vanilkou podle Ramsaye [47894]:
- 7Na kusy nakrájíme velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru a oloupané stroužky česneku, na kolečka rozkrájíme citron.
- 8Pokrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej, zvolna opékáme asi 10 minut. Přidáme kosti z bílých ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme citron i vanilkové lusky, vaříme zvolna 20 minut. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě odeíráme, hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát, poté přecedíme. Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až 1 měsíc. Chceme-li mít vývar obyčejný, vynecháme vanilku.
- 10Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]: ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem, vše ručním mixerem rozmixujeme.
- 11Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.
- 12Před použitím dobře protřepeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.