Salát z těstovin s houbami s pinio-bazalkovým pestem
50 min.
Ingredience
- Na pesto
- 50gramůOříšky piniové
- 100gramůBazalka
- 3stroužkyČesnek
- 1lžíceSůl hrubozrnná
- 50gramůSýr Parmezán
- 6lžicOlej olivový
- 1lžíceBalsamico ocet
- Na salát
- 250gramůTěstoviny Orecchiette
- 250gramůHouby čerstvé
- 1kusCibule
- 6lžicOlej olivový
- 2kusyRajčata
- 150gramůMozzarella
- 2litryVoda pitná
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžícePetržel - nať
- 2špetkySůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
689 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
39 g
Sacharidy
63 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Podle návodu na obalu uvaříme v osolené vodě těstoviny. Poté z nich scedíme vodu a část vody odložíme stranou. Necháme těstoviny okapat na sítu, poté je promyjeme studenou vodou.
- 2Houby (například hřiby) očistíme a pokrájíme na tenké lupínky, cibuli oloupeme, rozkrájíme na kostičky. Na pánev vlijeme olej, rozpálíme ho. Vložíme na něj cibuli i houby a podusíme je. Poté je odstavíme ze sporáku, necháme vychladnout a odležet.
- 3Vroucí vodou spaříme rajčata a oloupeme z nich slupky. Oloupaná rajčata rozpůlíme, odstraníme z nich semínka. Dužinu z rajčat poté rozkrájíme na kostičky. Na kostky krájíme také sýr Mozzarella.
- 4Do hmoždíře vložíme piniové ořišky, lístky bazalky i česnek, který jsme předtím oloupali a nasekali nadrobno. Vše utlučeme a přidáváme sůl. Dále přidáme ještě kousky Parmezánu, postupně po kapkách také olej. Vytvoříme roztíratelnou pastu, nakonec přilijeme ocet a opět vše promísíme.
- 5Do misky vložíme uvařené těstoviny, podušené houby, kousky rajčat a Mozzarelly, směs promícháme. Přidáme pesto, opět zamícháme. Pokud je salát příliš suchý, přilijeme trochu vody z těstovin. Osolíme, opepříme a necháme salát hodinu odležet. Nakonec ho posypeme nadrobno rozsekanou petrželkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.