Sardinky zapékané s bramborami
80 min.
Ingredience
- 1kilogramBrambory
- 1kilogramSardinka obecná
- 1lžíceOlej olivový
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 2lžícePetržel - nať
- 350gramůRajčata
- 1lžíceTymián sušený
- 1lžíceOregano sušené
- 1,5decilitryVíno bílé
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1,2litryVoda pitná
- 1lžíceOlej rostlinný
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
281 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
16 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Oloupané brambory dáme do hrnce se slanou vodu a přivedeme k varu. Vaříme je pod pokličkou 10 minut, poté je scedíme a vychladlé pokrájíme na plátky.
- 2Sardinky vykucháme a očistíme - odřízneme jim hlavy a ocasy a podélně je rozřízneme. Otočíme je hřbetem nahoru a pevně stiskneme páteř, aby se uvolnily kosti. Obrátíme je břichem vzhůru a opatrně vytáhneme celou páteř. Omyjeme ve studené vodě a necháme okapat.
- 3Rozehřejeme v pánvi olivový olej a osmahneme na něm pokrájenou cibuli a česnek.
- 4Plátky brambor rozložíme v zapékací míse vymazané rostlinným olejem, posypeme je osmahnutou cibulí s česnekem, solí, pepřem a nasekanou petrželovou natí.
- 5Rozevřeme sardinky, aby byly ploché, kůží dolů je položíme do zapékací mísy, přidáme pokrájená rajčata, tymián, oregano a nalijeme na ně víno. V předehřáté troubě pečeme 40 minut.
- 6Podáváme horké.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.